Hlavní obsah

Zpět na vítěznou vlnu! Plzeň zdolala tápající Spartu, Piráti loupili na ledě mistra

Praha
Aktualizováno

Před reprezentační pauzou vyplněnou Channel One Cupem skončila jejich třináctizápasová bodová série, hned po přestávce však plzeňští hokejisté mohou začít budovat novou. Lídr Tipsport extraligy v rámci 31. kola porazil trápící se pražskou Spartu 3:1, a protože Hradec Králové doma ve šlágru středečního programu prohrál s Třincem 2:3 v prodloužení, narostl náskok Západočechů na nejbližšího pronásledovatele na pět bodů. Třetí Vítkovice porazily Pardubice 2:0, Jihlava prohrála se Zlínem 1:2, mistrovská Kometa Brno podlehla Chomutovu 2:3, Liberec udolal Mladou Boleslav 4:3 po samostatných nájezdech a Olomouc veze dva body z Litvínova po výhře 3:2 po samostatných nájezdech.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva hráči Sparty brankář Sami Aittokallio a obránce Tomáš Dvořák a plzeňský útočník Tomáš Mertl.

Článek
Fotogalerie

Sparta znovu prochází krizí, z posledních čtyř utkání nevytěžila ani bod a dostala dohromady 20 gólů. Na ledě plzeňského favorita sice Pražané dlouho odolávali tlaku domácích, ale na začátku druhé třetiny v průběhu pouhé půl minuty dvakrát inkasovali, a ještě v téže části hry podtrhl v přesilovce střelecký účet Mertl. Až v poslední dvacetiminutovce odstřelil Svobodovi naději na šesté čisté konto v ročníku v početní výhodě Petr Vrána a zaznamenal tak alespoň čestný úspěch hostů.

Rozjetý Hradec bodoval před reprezentační pauzou šestkrát za sebou, Plzni uštědřil debakl 6:0 a Třinec porazil v obou vzájemných střetnutích sezóny, přičemž v těchto zápasech jen jedenkrát inkasoval. Tentokrát ale Mountfield narazil. Dokázal sice vymazat dvougólové manko a posedmé v řadě bodoval, v prodloužení ale poprvé v tomto extraligovém ročníku neuspěl. O bodu navíc pro Oceláře rozhodl Jakub Petružálek.

Kdo ve středu zavítal do vítkovické haly na souboj s Pardubicemi o něco později, přišel na dlouhou dobu o šanci zakřičet si gól. Útočník David Květoň totiž otevřel skóre už po 58 sekundách hry a jeho trefa se nakonec ukázala jako vítězná, až minutu a půl před vypršením základní hrací doby přidal pojistku Lukáš Kucsera. Brankář Patrik Bartošák udržel potřetí v sezóně čisté konto a vítkovická vítězná série už čítá půltucet utkání.

Piráti porazili mistra i potřetí v sezóně

Ani dvougólové vedení nestačilo Litvínovu na víc než bod v měření sil s Olomoucí. Hanákům se na zimním stadiónu Ivana Hlinky dlouhodobě daří, bodovali tam už šestkrát za sebou, z toho čtyřikrát zvítězili. Jako ve středu. Zápas nejprve poslal do prodloužení Jan Knotek a stejný hráč byl v nájezdech i autorem vítězného gólu Kohoutů. Zlín udolal nováčka z Jihlavy až na třetí pokus v sezóně. Znovu zářil brankář Libor Kašík, který pochytal 36 pokusů domácích a zlikvidoval i trestné střílení Tomáše Čachotského.

To Chomutov to na brněnskou Kometu umí, ve vzájemných zápasech ji porazil popáté v řadě. Minipřestřelku v úvodní třetině uzavřel navrátilec z hostování v Mladé Boleslavi útočník Vojtěch Němec, rozhodnutí padlo až v závěrečné periodě. Výhru Pirátům vystřelil jejich nejproduktivnější hráč Michal Vondrka.

Mladá Boleslav pod Ještědem nevyhrála už třináct zápasů. Naposledy se to Bruslařskému klubu podařilo v listopadu 2010. Hostující Lukáš Žejdl vyrovnal v čase 59:52, ale nájezdy rozhodl Tyler Redenbach a liberečtí Bílí Tygři utnuli dvouzápasovou sérii bez bodu. Střídačce finalistů uplynulého ročníku extraligy šéfoval trenér Karel Mlejnek, Filip Pešán totiž v zámoří připravuje juniorskou reprezentaci na světový šampionát.

Hokejová Tipsport extraliga - 31. kolo:
Vítkovice - Pardubice 2:0
Branky: 1. D. Květoň, 59. Kucsera
Jihlava - Zlín 1:2
Branky: 24. Suchánek - 9. Okál, 25. D. Šťastný
Litvínov - Olomouc 2:3 po samostatných nájezdech
Branky: 1. V. Hübl, 16. Kubát - 58. a rozh. sam. nájezd J. Knotek, 21. Burian
Plzeň - Sparta 3:1
Branky: 21. Gulaš, 22. Indrák, 25. Mertl - 51. P. Vrána
Brno - Chomutov 2:3
Branky: 3. H. Zohorna, 12. V. Němec - 4. Sklenář, 12. V. Růžička ml., 52. Vondrka
Liberec - Mladá Boleslav 4:3 po samostatných nájezdech
Branky: 5. Lakatoš, 5. Kvapil, 52. Krenželok, rozh. sam. nájezd Redenbach - 7. Kotvan, 13. Pacovský, 60. Žejdl
Hradec Králové - Třinec 2:3 v prodloužení
Branky: 50. Kukumberg, 57. Červený - 24. a 30. M. Kovařčík, 62. J. Petružálek

Reklama