Hlavní obsah

Marek opouští Spartu a míří do Magnitogorsku

PRAHA

Hokejový útočník Jan Marek opouští krátce před začátkem nového ročníku extraligy mistrovskou Spartu Praha. Nejproduktivnější hráč základní části minulé sezóny odchází na roční hostování do ruského Metallurgu Magnitogorsk. Řekl to Robert Spálenka z agentury Sport Invest, která českého reprezentanta zastupuje.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Jan Marek

Článek

Odchod nejlepšího střelce národního týmu na turnaji o Pohár České pojišťovny je podle neoficiálních informací nejlepším obchodem mezi českým a ruským klubem v historii. "Podobný transfer jsem ještě nedělal," uvedl pro ČTK Spálenka večer poté, co Magnitogorsk akceptoval podmínky Sparty.

Ta v průběhu dne deklarovala, že je ochotna Marka pustit pouze za předpokladu, že ruská strana splní její vysoké požadavky. "Rusové nám musejí dát takové podmínky, které v českém hokeji ještě nikdo nikdy nedostal. Řekli jsme svou představu. Pokud ji Magnitogorsk akceptuje, budeme souhlasit," řekl prezident Sparty Viliam Sivek internetovému serveru hokej.cz.

Pražský klub byl ochoten Marka, jednoho ze svých klíčových hráčů, uvolnit i vzhledem k tomu, že hokejista po sezóně stejně nejspíš zamíří do zámořské NHL. "Chce jít do NHL. Tuhle možnost měl Honza už letos a nám dalo dost práce, abychom ho udrželi," uvedl Sivek. Podle Spálenky je obchod pro Spartu celkově zajímavý.

Pomohlo vystoupení v reprezentaci

Šestadvacetiletý Marek by měl v Magnitogorsku zacelit díru, která v mužstvu vznikla po odchodu dvou předních centrů do zámoří. Do Pittsburghu se i přes nesouhlas klubu vydal Jevgenij Malkin, Alexej Kajgorodov odešel do Ottawy. "Velkou roli v Honzově odchodu hrál i fakt, že tým vede kanadský trenér Dave King a Metallurg je přední klub ruské superligy," řekl hráčův zástupce.

Magnitogorsk se o odchovance jindřichohradeckého hokeje zajímal již v minulém týdnu; po jeho vystoupení na první akci seriálu Euro Hockey Tour, kde Marek vstřelil tři góly, svůj zájem vystupňoval. Přímo v Liberci si mohl český reprezentant o podmínkách v Magnitogorsku promluvit s brankářem Romanem Málkem, který v klubu působil.

"Také jsem volal Martinu Čechovi. Vím, že třeba Roman to neměl v Magnitogorsku jednoduché. Ale pokud se kluby dohodnou, šel bych to zkusit. Je to určitě výzva," řekl Marek českému webu.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice