Hlavní obsah

Hokejová extraliga s novým názvem a spoustou změn

PRAHA

Velké změny čekají na fanoušky v nové sezóně hokejové extraligy, jejíž čtrnáctý samostatný český ročník startuje v pátek. Kromě už dříve avizovaného faktu, že tentokrát nebude žádný z účastníků sestupovat, je tu řada nových změn i v pravidlech a nový je i název nejvyšší domácí soutěže. Minimálně po čtyři roky se bude jmenovat O2 extraliga po novém partnerovi ligy.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Nejdůležitější už dlouho dopředu ohlášenou novinkou hokejové extraligy je, že nikdo nebude tentokrát po skončení ročníku soutěž opouštět. To je určitě dobrá zpráva pro kluby, kterým v minulých letech hrozily v podobě sestupu existenční starosti. Na druhou stranu může fakt, že nikomu nic nehrozí, trochu snížit kvalitu soutěže.

"Stále se mluví o tom, že se extraliga uzavřela. Ale přitom je nyní otevřená tak jako nikdy předtím. Klidně může být za rok v soutěži patnáct účastníků, poté šestnáct, a může to pokračovat," tvrdil na úterní tiskové konferenci v Praze ředitel extraligy Stanislav Šulc. Kluby si totiž odsouhlasily, že pokud vítěz první ligy zaplatí 25 miliónů korun za licenci, může se bez problémů přidat k dosavadním čtrnácti účastníkům.

Zamlouvají se vám nové změny v hokejové extralize?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Z nich hned deset v novém ročníku okusí atraktivní boje play-off. Týmy na sedmém až desátém místě po konci základní části budou totiž hrát jakési předkolo a dva nejlepší se poté přiřadí k elitní šestici a vytvoří dvojice pro čtvrtfinále. Předkolo play-off se bude hrát na tři vítězné zápasy, přičemž případný pátý duel by v případě vyrovnaného stavu rozhodovalo neustále dvacetiminutové prodloužení, tak jako v NHL.

Stejné pravidlo bude platit i v případných sedmých zápasech regulérního play-off. V ostatních nerozhodnutých zápasech přijde na řadu pětiminutové prodloužení a poté tři samostatné nájezdy na obou stranách. Stejně tak budou končit zápasy v základní části, remízovým výsledkům definitivně odzvonilo.

Nové pravidlo o "zdržování" je v jednání

Fanoušky i hráče ale čekají i další změny. Podle nových pravidel Mezinárodní hokejové federace (IIHF) se musí brankáři přizpůsobit menší výstroji. Měřit se bude po každém zápase a případný prohřešek odnese klub pokutou ve výši 50 tisíc korun. Přísněji budou posuzovány i fauly na hlavu a krk, na dodržování pravidel budou mimojiné dohlížet tři profesionální rozhodčí - Šindler, Smeták, a Minář.

Otazník zatím visí nad kontroverzním pravidlem, používaným podle IIHF už na mezinárodní scéně, například o víkendu na turnaji v Liberci. Jakékoliv vystřelení puku (ať už úmyslné nebo neúmyslné) mimo hrací plochu bylo trestáno dvěma minutami za "zdržování hry". O uvedení tohoto pravidla v české nejvyšší soutěži bude jasno do pátku.

Mnoho cizinců, žádné Utkání hvězd

Rozhodnuto je naopak o neomezeném počtu cizinců v domácí soutěži, dosud mohl každý klub naplnit kvótu pouze tří zahraničních hráčů v kádru. Statistikům nově ubude práce při počítání druhých asistencí, ty už se totiž nyní uznávat nebudou. A zrušeno bylo tradiční Utkání hvězd, na které se v posledních letech opravdu hvězdní hráči nijak zvlášť nehrnuli.

Nový ročník hokejové O2 extraligy začne v pátek, základní část bude mít tradičně 52 kol a hracími dny budou úterý, pátek a neděle. Několikrát se bude hrát i ve středu a to po reprezentačních akcích, aby měli hráči národního týmu větší čas na odpočinek.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice