Hlavní obsah

Srdce bylo proti, ale hlava Markovi řekla běž

PRAHA

Na první zahraniční angažmá kariéry se vydává hokejista Jan Marek, jehož Sparta uvolnila na roční hostování ruskému Magnitgorsku. I na české podmínky skvěle placeného hráče musel ruský klub pořádně zaplatit. Jak pražskému úřadujícímu mistru z Holešovic, tak v na kontraktu samotnému hráči. A proto se vítěz kanadského bodování uplynulého extraligového ročníku vydává na nelehkou cestu.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Jan Marek ze Sparty se raduje z branky vstřelené do sítě Zlína.

Článek

"Neumím rusky a jdu do klubu, kde nepotkám krajana, takže to budu mít víc než těžké, ale ruská strana přišla s tak lukrativní nabídkou pro Spartu i pro mne, že to ani nešlo odmítnout. Beru angažmá v Magnitogorsku jako velkou výzvu," tvrdí 26letý útočník, jenž nebude obhajovat pozici vítěze kanadského bodování extraligy.

"Odchází se mi velmi těžko. Ve Spartě jsem dostal obrovskou šanci, naučil se hrát každý zápas s velkým zaujetím, doslova dřít. Vlastně jsem až tady hokejově dorostl a nakonec zažil i báječnou jarní cestu za titulem," líčí Marek, jenž o zájmu ruského klubu věděl už několik dní, ale vyjednávání nechával na agentovi a vedení Sparty. "Přišel jsem až ve chvíli, kdy byla připravena smlouva k podpisu," přiznává hokejista.

"Rusové se potřebovali rychle dohodnout, protože 5. září jim končil přestupní termín. Předložili nabídku, my k tomu řekli své a nastavili si dost ostré podmínky, přesto v pondělí pozdě večer došlo k dohodě," prozrazuje generální manažer Sparty Petr Bříza. Magnitogorsk totiž zoufale sháněl centra, neboť mu na poslední chvíli Malkin a Kajgorodov odešli do zámoří. "Těžko se mohu porovnávat s třemi dvěma hokejisty, kteří si už zahráli na mistrovství světa či olympiádě, a ani nevím, jestli mohu být náhradou za Malkina, ale bez sebedůvěry tam určitě neletím," soudí Marek.

Rangers mohou litovat

Šéf Metallurgu Veličkin Markův příchod projednával i s gubernátorem oblasti a sparťanský prezident Viliam Sivek mluví o nejdražším obchodu v extraligové historii. "Nabídka Magnitogorsku několinásobně převýšila Markův extraligový plat, který přitom patří k nejvyšším v soutěži," říká na klubovém webu.

Rusové měli pražskému celku za hostování údajně zaplatit v přepočtu přes 10 miliónů korun. Útočníkův roční příjem v Magnitgorsku pak má podle ruských médií činit 710 tisíc dolarů (tj. 15,6 mil Kč). "Srdcem bych možná zůstal ve Spartě, ale hlava mi říkala běž. Přichází jedinečná šance poznat hokej v cizině a taky si finančně polepšit. Určitě bude i zajímavé zahrát si pod kanadským koučem Kingem, jenž v Magnitogorsku působí," říká útočník, jenž kvůli okamžitému odletu do Ruska přišel i o pražský koncert Madonny.

Trenér Sparty Výborný ale nebyl ze ztráty centra zrovna nadšen a nechal se slyšet, že bude těžké díru v sestavě zacelit, protože hráč Markových kvalit na domácím trhu není. "Popřál mi přesto hodně štěstí," tvrdí Marek, za nímž má do Ruska během dvou týdnů dorazit i přítelkyně Lucie, právě s ní okolnosti odchodu nejvíc konzultoval. "Mluvil jsem i s kluky, kteří angažmá v Rusku zažili. Jsem připraven, že budu muset ihned naskočit do týmu i na drsné podmínky, které to mohou provázet."

Ve Spartě stejně očekávají, že příští rok Marek zamíří do NHL, kde je draftován Rangers. Nyní, když se útočník stal nejlepším střelcem národního týmu na libereckém ČP cupu, zazněla ze zámoří lítost, že s ním kontrakt neuzavřeli už letos. "Magnitogorsk ho chtěl už před tím turnajem, takže Marek skvělými výkony zájem Rusů pouze vystupňoval," tvrdí pro hokej.cz hráčův agent Robert Spálenka.

Reklama

Související témata: