Hlavní obsah

Otevřenost extraligy se silným klubům nezamlouvá

PRAHA

Žádné uzavření, ale naopak otevření hokejové extraligy nastane v nadcházející sezóně, zdůrazňuje ředitel soutěže Stanislav Šulc. A má pravdu - ze soutěže se totiž díky novému pravidlu nebude sestupovat, naopak po zaplacení částky za licenci se může vítěz první ligy bez problémů přidat. Až čas asi ukáže, co nové opatření přinese, silným klubům soutěže se však už nyní nezamlouvá.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto.

Článek

"My toto tozhodnutí nevítáme. Vždyť počet klubů bude zřejmě narůstat, což jednak sníží kvalitu soutěže, tak samozřejmě i zápasů tady v Sazka Areně," nezastírá kromě sportovního hlediska i své obchodní zájmy prezident Slavie Praha Miroslav Tvrdý. Jeho klub pro efektivní působení v multifunkční hale potřebuje návštěvu alespoň tří tisíc diváků na utkání.

Tvrdému vadí, že v soutěži nyní bude moci hrát prakticky každý bez ohledu na sportovní výkonnost. "Uvědomte si, že si teď může tým z první ligy v pohodě zaplatit účast mezi elitou. A každý si dobře spočítá, že se mu ten rok v extralize vyplatí, i kdyby měl hrát jen s juniory," tvrdí.

Nekompromisní je k budoucímu rozšiřování extraligy i jeho podřízený, hlavní kouč Slavie Vladimír Růžička. "Jsem zvědav, jak se bude řešit, až se za čtyři roky bude hrát třeba v osmnácti a my najednou zjistíme, že by bylo lepší hrát znovu se čtrnácti. To necháme čtyři týmy sestoupit? Já si to nedovedu moc představit," míní úspěšný trenér, podle nějž by bylo adekvátní hrát se dvanácti týmy.

Jaký by byl ideální počet mužstev v hokejové extralize?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Stejný názor má i generální manažer HC Hamé Petr Husička. "Nemyslím si, že je to to pravé ořechové. Podle mne nemá extraliga prostor ani pro čtrnáct mužstev, není tu zase tolik kvalitních hráčů. Je to takové polovičaté řešení. Spíše by se měly zavést platové stropy," naznačuje možné budoucí opatření zlínský funkcionář.

Otázka platových stropů ostatně není zřejmě jen pouhým snem,  s tímto řešením je například už nyní smířen i šéf Sparty Viliam Sivek. "Až se zavedou platové stropy, počítáme se snížením rozpočtu asi o třicet procent," tvrdil na středeční tiskové konferenci šéf klubu, jenž má rozpočet na tuto sezónu 160 miliónů korun.

Vyčkat až co nová změna přinese, vyzývá nový generální manažer Sparty Petr Bříza, který zažil podobný krok během své hráčské kariéry ve Finsku a Švédsku. "Asociace profesionálních klubů dala jasně najevo, že to není konečný stav. V tuhle chvíli je smysluplné počkat, co to přinese v příštích dvou třech letech. Kluby si od toho především slibují snížení rozpočtu a stabilizaci obchodních partnerů," přidal svůj názor Bříza.

Reklama