Hlavní obsah

Patera: Naše extraliga je pořád výborná soutěž

Začátku nejvyšší hokejové soutěže se už nemohl dočkat jeden z nejstarších a nejzkušenějších hráčů Pavel Patera. "Příprava je pro mě už strašně dlouhá, kdyby se začalo před týdnem, tak by mi to nevadilo," říká čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kladenský Pavel Patera (vlevo) potká hned v prvním kole extraligy dalšího olympijského vítěze, Roberta Reichla z Litvínova.

Článek

Na co se nejvíc těšíte v sezóně, která v pátek startuje?Až se konečně začne hrát. Příprava je pro mě už strašně dlouhá, kdyby se začalo před týdnem, tak by mi to nevadilo. Svrbí mě ruce, už se těším.

Patříte v extralize k nejzkušenějším hráčům, ve středu vám bylo pětatřicet let. Ale do hokeje se asi moc nutit nemusíte, že?Fyzicky to pro mě zatím není nijak strašné. Že by mě nějak víc bolelo tělo, to určitě ne. Na druhou stranu už musím trochu víc odpočívat. Dřív jsem třeba strašně rád hrál i fotbal a to už teď odpadlo. Velké problémy se mi ale vyhýbají.

Působil jste ve Švédsku, v Rusku i v zámoří. Dá se říct, čím je česká extraliga specifická, co vám třeba jinde chybělo? Mně hlavně chyběl domov. Ty soutěže jsou si jinak vcelku podobné. Jedna je techničtější, druhá rychlejší. Ze všech srovnání mi ale vychází, že naše extraliga je pořád výborná soutěž.

Když hrajete za Kladno, potkáváte na ulici lidi, které znáte celý život. Je ten tlak na vás doma větší? Doma na člověka tlačí okolí, venku se po vás jako cizinci chce víc. Člověk se s tím musí naučit žít. Hraju si svoji hru. Když lidi pískají, tak se z toho určitě nerozklepu.

Je něco, co vás na poměrech v české extralize štve?Hlavně doufám, že se osvědčí změny pravidel a sudí je budou ctít po celý zápas. Občas se stávalo, že v první třetině byli vyloučeni čtyři hráči na každé straně, pak se začala hra pouštět a ke konci už se nepískalo nic. Já bych chtěl, aby se posuzovalo přísně jako v NHL od začátku do konce. Když jeden tým udělá deset faulů a druhý žádný, tak ať je to na vyloučení 10:0.

Brankáři mají menší výstroj, při remízách budou rozhodovat nájezdy, to by pro vás osobně mělo být dobré, ne? Já si myslím, že tolik gólů zase nepřibude. Bude to pro útočníky pořád stejné.

Vy patříte k hráčům, kteří jsou u zrodu útočných akcí, teď vám ale už body za druhou asistenci naskakovat nebudou. Nevím, jaký je problém, aby si po zápase jeden člověk sedl k videu a zkontroloval nahrávky. Nechápu to. Jestli ale já budu mít o pět bodů míň, to už je jedno. Hlavně ať je Kladno v horní polovině tabulky.

To by proti minulé sezóně byla velká změna. Ze třinácté příčky se na Kladně určitě radostí neskákalo. Měnil jste kvůli tomu něco v letní přípravě?Vůbec ne. Loni jsem měl jeden z nejlepších startů do sezóny za celou dobu, co hraju hokej. Pro Kladno byl začátek taky skvělý, ale postihla nás hrozná smůla. Když osm hráčů z prvních dvou pětek nemůže hrát dva měsíce, to by složilo i daleko silnější týmy.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice