Hlavní obsah

Kladno se chytilo na Spartě

PRAHA

Hokejisté Kladna se v neděli dočkali své první výhry v sezóně v základní hrací době. Chytili se na ledě svého oblíbeného soupeře pražské Sparty, kterou porazili 5:2. Mistrovský tým tak stejně jako loni provází bídný vstup do sezóny. A jeho gólman Dušan Salfický dokonce poprvé od svého návratu do extraligy střídal.

Článek

Sparta si stejně jako s Litvínovem nechala utéct vývoj zápasu do nedozírné dálky, ale dnes už na rozdíl od duelu se Severočechy nevyrovnala. Její obranu provětral už po 40 vteřinách šikovný Horna, ale Pražanům to jako varování nestačilo. A Kladno je za to ztrestalo. Nejdřív uprchl po levém křídle Hluchý a jeho přihrávku propasíroval Gardoň pod Salfického ramenem.

Domácí předtím nevyužili 44 vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem, ve druhé třetině zahodili tu samou výhodu ještě o 35 vteřin delší. Zato Kladno většinu svých možností proměňovalo. Obránce Libor Procházka se do ní dostal sám, když se elegantním zpětným obloučkem zbavil svého strážce a mazácky si počkal na vhodný moment, kdy puk vyšle přesně k tyči.

Chybující obrana Sparty pak nechala před brankou samotného Hornu, jemuž ideálně zpoza branky přihrál Martin Procházka. Když pak obránce Zeman dorazil za Salfického čtvrtý puk, odjel sparťanský brankář na střídačku a vystřídal jej Přikryl. Domácí fanoušci začali naštvaně pískat, distancovaný útočník Jan Hlaváč schoval na tribuně nevěřícně hlavu do dlaní.

Sparťané se ale podle své tradice slabých začátků a drtivých finišů zvedli. Třetí přesilovku pěti proti třem jim sice faulem zkazil Hromas, ale obhájci titulu stačila i klasická početní výhoda. Skvělý Orct v brance Kladna povolil až v poslední minutě druhé třetiny, kdy jej překonal po krásném Tonově pasu přes celou šíři kluziště Hlinka.

Za chvíli sparťanům vystřelily ruce nad hlavu podruhé, ale proti jejich bleskovému gólu byla časomíra. Rozhodčí Smeták po konzultaci s videem odvolal Vykoukalovu trefu, protože už podle záznamu padla po vypršení druhé třetiny.

Sparta na vyrovnání myslet nemohla. Kladno jí sevřelo díky několika přesilovkám a mělo i největší šanci závěru zápasu, kdy jel Kuchler sám na Přikryla. Gólman, který se před sezonou vrátil z Karlových Varů a do sparťanské branky se postavil po třech letech, sice ještě obstál, ale za chvíli kapituloval i on. Po Ševcově ráně od modré čáry, jež mu propadla mezi betony, nemohl mít čisté svědomí. Sparta už jen snížila Tonovou zásluhou, podobný comeback jako v minulém domácím zápase proti Litvínovu se dnes nekonal.

Ve středočeském derby se tak znovu radovalo Kladno. V posledních šesti vzájemných zápasech jej Sparta porazila jedinkrát. Tentokrát jeho výhra znamená další otazníky v kabině mistra. Ten ze čtyř zápasů úvodu sezóny uspěl v jediném.

Sparta Praha - Rabat Kladno 2:5 (0:1, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 40. J. Hlinka (P. Ton), 58. P. Ton (J. Hlinka) - 8. Gardoň (Hluchý), 22. L. Procházka (Kalla), 27. Horna (Martin Procházka), 37. Zeman (Gardoň), 53. Ševc (Patera). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 11:13. Využití: 2:1. Diváci: 4783.
Sparta: Salfický (37. Přikryl) - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Černošek, Tabaček, Benýšek - P. Ton, Sivek, O. Kratěna - Netík, J. Hlinka, Podlešák - Dragoun, Langhammer, Hromas. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Kladno: Orct - Ševc, Zeman, Pavlas, M. Štěpánek, L. Procházka, V. Čech, Hájek - Horna, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Hluchý - Frolík, Kalla, Kuchler - M. Havel, Čurilla, Jaroš. Trenéři: Müller a Kasík.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín