Hlavní obsah

Pořádný flastr pro Kometu! Za vyprovokování bitek jejími fanoušky přijde o sto tisíc

Praha
Aktualizováno

Hokejová Kometa musí z rozhodnutí disciplinární komise extraligy zaplatit pokutu sto tisíc korun za řádění svých fanoušků ve druhém čtvrtfinále play off (14. března) na ledě Vítkovic. O padesát tisíc korun pak přijde Hradec Králové, jehož příznivci v rozhodujícím sedmém čtvrtfinále s Libercem (2:1) opakovaně vhazovali předměty na trenéra Bílých tygrů Filipa Pešána.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Fanoušci Komety Brno - ilustrační foto.

Článek

K incidentu mezi fanoušky Vítkovic a Brna, který si vyžádal přivolání zásahové jednotky Policie České republiky, došlo na ostravském stadiónu na začátku druhé třetiny a hlavní rozhodčí Hradil s Pražákem kvůli němu museli duel za stavu 1:0 pro domácí tým na několik minut přerušit.

Předseda disciplinární komise extraligy Karel Holý po zhlédnutí videozáznamu a na základě dalších podkladů dospěl k jednoznačnému závěru, že iniciátorem konfliktu byli jednoznačně příznivci Komety.

„Opustili svůj sektor a vyprovokovali fyzické potyčky v sektoru domácích fanoušků, pokračující i v dalších částech zimního stadiónu. Přesto, že utkání bylo pořadatelem vyhodnoceno jako rizikové, nemohli příslušníci pořadatelské a bezpečnostní služby vzhledem k rozsahu konflikt zvládnout a povolána musela být zásahová jednotka Policie České republiky," přibližuje nepokoje na tribunách Holý, jenž za nesportovní chování diváků pokutoval brněnský klub 100 tisíci.

Přihlédl nejen k závažnosti provinění, kvůli kterému mohlo dojít i k předčasnému ukončení zápasu, ale i ke skutečnosti, že Kometa byla za přestupky svých fanoušků na venkovních stadiónech potrestána v probíhající sezóně již počtvrté.

Brňané mají potíže s chováním fanoušků i na vlastním stadiónu, na základě nově zavedeného pravidla postihujícího vulgární skandování dostali podle dostupných informací celkem dvanáct trestů v souhrnné výši 120 000 korun. Na začátku února se poté kluby rozhodly, že další tresty nebudou zveřejňovat.

Stotisícová pokuta za chování fanoušků patří v extralize k nejvyšším v posledních letech. Nejvíce - 200 000 korun - měl v roce 2005 zaplatit obránce Pavel Kubina za výroky na adresu rozhodčího Petra Boliny. Následně mu výkonný výbor hokejového svazu trest snížil na polovinu.

Vysoké pokuty padaly v předchozích letech i za porušení licenčního řádu. Litvínov musel v roce 2016 zaplatit 102 000 korun, prvoligový Prostějov vloni v říjnu 132 000 korun. V roce 2015 dostal Litvínov trest 100 000 korun za neoprávněný start útočníka Františka Gerháta.

Dvě pětitisícové pokuty pro Vítkovice

Pořádajícím Vítkovicím pak Holý udělil pětitisícový flastr za nesportovní chování příznivců klubu ve stejném utkání a stejně vysokou pokutu za porušení povinností pořádajícího klubu v prvním utkání série, které se hrálo o den dříve.

V prvním případě trestal Holý skutečnost, že ačkoli byl konflikt nade vší pochybnost vyprovokován fanoušky Brna, na potyčkách se členy bezpečnostní služby se podíleli i domácí fanoušci, z nichž jeden na příslušníka bezpečnostní služby fyzicky zaútočil.

Ve druhém případě šlo o vhazování konfet a papírových kotoučků na ledovou plochu v úvodu utkání a po vstřelení druhé branky domácích. Utkání muselo být následně na dobu nezbytnou k úklidu ledové plochy přerušeno.

Úvodní duel série prohrály Vítkovice 2:3 v prodloužení, ten druhý 2:3 v základní hrací době. Když pak neuspěly ani v žádném ze dvou duelů v Brně, sezóna pro ně skončila ve čtvrtfinále.

Trest pro Hradec za zasažení Pešána kelímky

Fanoušci Mountfieldu poprvé vhazovali předměty těsně před začátkem sedmého utkání série s Libercem, později při příchodu trenéra Severočechů Filipa Pešána na druhou a třetí třetinu, přičemž v obou těchto případech byl tekutinou v kelímcích zasažen.

Holý v rozhodnutí o padesátitisícové pokutě zdůraznil, že jednání královéhradeckých příznivců bylo nejen hrubě nesportovní, ale i v naprosto zásadním rozporu s proklamovanou snahou klubů a jejich sdružení o zlepšení kultury prostředí na zimních stadiónech. Fanoušci pořádajícího klubu se podobného provinění dopustili v probíhající sezóně podruhé, přičemž v tomto případě byla míra agresivity jejich chování zvlášť závažná.

Reklama

Související témata: