Hlavní obsah

Třinec - Brno 5:1Třinecký uragán rozmetal Kometu, Oceláři jdou ve finále do vedení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Marcinko 1 : 0
6. Krajíček 2 : 0
10. Haščák 2 : 1
23. Petružálek 3 : 1
47. Petružálek 4 : 1
58. Chmielewski 5 : 1
Záznam online reportáže

Třinec/Praha
Aktualizováno

Žádné oťukávání a opatrný hokej. Úvodní moravskoslezská bitva o Masarykův pohár přinesla vyprodaným třineckým ochozům atraktivní ofenzívní podívanou a první bod v sérii pro domácí Oceláře. Ti zdolali Brno 5:1 a učinili první krok za mistrovským titulem. Dvěma góly přispěl k vítězství útočník Jakub Petružálek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Třince měli raketový nástup do finále s Kometou. Už ve druhé minutě šli Oceláři do vedení.

Článek
Fotogalerie

Kometa nastoupila do sobotní bitvy ve stejné sestavě jako v pátém semifinálovém duelu s Plzní a stále tak postrádala zdravotně indisponovaného Martina Dočekala. Složení formací neměnili ani Oceláři, kterým chyběl kanonýr Martin Růžička, jenž absolvoval operaci ramena, a také obránce Vladimír Roth. V elitní lajně se objevil opět David Cienciala, nejproduktivnější hráč letošního play off.

Slezané vsadili od prvního vhazování na aktivní hokej a za své úsilí byli brzy odměněni. Po pár sekundách sice nedosáhl na kotouč po Petružálkově přihrávce na zadní tyči číhající Rákos, další výpad do brněnské obrany už ale slavil úspěch. Hrňa se šikovně vyhnul Malcovi a jeho lahůdkovou přihrávku před bránu doklepl za Čiliakova záda pohotově Marcinko. Nadšení domácích fanoušků bylo velké, ještě větší euforie ale zavládla v ochozech Werk arény o další čtyři minuty později. Hosté propadli, Polanský se povedenou stahovačkou zbavil Malece a následnou přihrávku šestatřicetiletého centra uklidil přesně k levé tyči kapitán Krajíček.

Brňané byli opaření, přesto se dokázali vrátit do utkání. Holíkův průnik nadělal zmatek v obranném pásmu, Zaťovič bleskově posunul puk Haščákovi a ten zacílil z mezikruží přesně pod víko. Parta Václava Varadi byla v první třetině pohyblivější a mohla do kabiny odcházet přece jen s dvoubrankovým náskokem, Adamského zakončení mezi betony však přečetl Čiliak.

Z třetího zásahu se však domácí nakonec těšili a pomohl jim k němu gólman Komety. Zkraje prostřední dvacetiminutovky vyhodil puk přes plexisklo a nabídnutou přesilovku Oceláři proměnili. Petružálek nejprve pálil z kruhu jen do tyče, za krátkou chvíli ale po tečovaném pasu Hrni dostal z podobné pozice druhou šanci a tentokrát už se nemýlil. Třinečtí byli na koni, výtečně bruslili a byli blízko čtvrtému úderu. Adamského pokus i bekhend Svačiny ale bravurně zneškodnil Čiliak.

Brňané pak vyrovnali hru a své největší příležitosti si vypracovali v početních výhodách. Nečase ale dvakrát vyčapal Hrubec a parádní individuální průnik Radima Zohorny v 35. minutě hasil na poslední chvíli faulem Linhart.

Rychlý hokej plný střetů a osobních soubojů pokračoval i ve třetí třetině. V bouřlivé atmosféře se Třinečtí snažili obhájce titulu dorazit čtvrtým gólem, a to se jim podařilo ve 47. minutě. Rákosova přihrávka doputovala na hůl Petružálka a ten vymetl pravý horní kout branky.

Veškerou naději na obrat pak Brňanům utnul Hrubec, který vyrazil tutovku Zaťoviče. Oceláři dohrávali zápas v ohromné pohodě a několikrát měli na hokejkách pátý zásah. Svačina vybídl Adamského, jenže blafák do bekhendu minul levou tyč.

Kometa v závěru přitvrdila, na ledě se jiskřilo, ale Slezany to nerozhodilo. Ve zbytku střetnutí sice nevyužili dvojnásobnou přesilovku, přesto se v 58. minutě ještě jednou radovali zásluhou Chmielewského. Ve finálové sérii tak vedou 1:0 na zápasy, druhý souboj je na programu v neděli od 16.00 hodin a přímým přenosem ho vysílá ČT sport. Výhodu domácího prostředí mají znovu Oceláři.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
Třinec - Brno 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. Marcinko (Hrňa, Dravecký), 6. Krajíček (Polanský, D. Musil), 23. J. Petružálek (Hrňa, M. Doudera), 47. J. Petružálek (Rákos, Cienciala), 58. Chmielewski (Marcinko) - 10. Haščák (Zaťovič, P. Holík). Rozhodčí: Pešina, Hejduk - D. Hynek, Lhotský. Vyloučení: 5:9, navíc Vondráček (Brno) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 1:0.
Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, L. Kovář, Matyáš, Linhart - J. Petružálek, Cienciala, Rákos - Hrňa, Marcinko, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.
Brno: Čiliak - O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec, Štencel - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Haščák, P. Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vondráček, L. Čermák, Vincour. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec