Hlavní obsah

V tuzemsku nenáviděný ruský hokejový obr opět drsně přestřelil! Čeští rozhodčí se s ním ale nepárali

Moskva/Praha

I po téměř devíti letech si čeští hokejoví fanoušci jeho jméno moc dobře pamatují. A Jevgenije Arťuchina kvůli jeho hrubým faulům, kterými na MS 2011 v Bratislavě zranil Milana Michálka s Karlem Rachůnkem, v lásce rozhodně nemají. Nyní se šestatřicetiletý ruský obr připomněl znovu. A opět v negativním světle.

Foto: Profimedia.cz

Rus Jevgenij Arťuchin a český útočník Milan Michálek při utkání na hokejovém MS 2011.

Článek

Psal se 8. květen roku 2011 a tehdejší trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik mluvil ve spojitosti s téměř dvoumetrovým a stodvacetikilovým Arťuchinem o prasárně.

Michálkovi ruský kolos v utkání osmifinálové skupiny způsobil poranění přitahovače hlavy, Rachůnkovi zase tržnou ránu v oblasti zadní části hlavy.

Proto Češi cítili velkou satisfakci, když o týden později sbornou v zápase o bronz nejenže porazili, ale Rachůnek navíc s Arťuchinem vysklil plexisklo.

Rodák z Moskvy si dal minulou sezonu od hokeje kvůli dlouhodobým problémům s ramenem pauzu, v létě se ale vrátil a domluvil se na smlouvě v KHL s Viťazem Podolsk, kde je spoluhráčem českého reprezentačního obránce Jakuba Jeřábka.

Arťuchinovi se dlouho dařilo vyvarovat se zákeřnostem, až do tohoto týdne obdržel jen jeden trest do konce zápasu. v úterním utkání proti finskému Jokeritu Helsinky ale přestřelil. Necelých deset minut před koncem základní hrací doby surovým zákrokem loktem na hlavu sestřelil kanadského obránce Alexe Granta. Bez jakékoliv snahy hrát puk.

Verdikt českých hlavních rozhodčích Martina Fraňa s Janem Hribikem byl jasný - trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku.

Jokerit se v následně v přesilovce dostal do vedení 2:1, po dalším faulu hráčů Viťazu přidal v početní výhodě třetí trefu a domácí v poslední minutě už jen snížili na konečných 2:3. „Vyloučení Arťuchina rozhodlo zápas," káral svého svěřence kouč Viťazu Michail Kravec.

Den po duelu přišla s dodatečným trestem i disciplinární komise. Arťuchinovi dala za faul stopku na dva zápasy, a protože jde už o druhý trest do konce utkání v sezoně, automaticky vynechá další dva. Přijde tak o souboje s Dinamem Minsk, Omskem, Dynamem Moskva a Jaroslavlí.

Reklama

Související témata: