Hlavní obsah

Šok, vztek a slzy: hvězda mladého hokejisty Čerepanova vyhasla

NEW YORK

Život mladého hokejisty Avangardu Omsk Alexeje Čerepanova vyhasl v pondělí večer po kolapsu v utkání Kontinentální ligy na ledě Viťazu Čechov. Obrovskému talentu ruského hokeje už nedokázal pomoci ani jeho spoluhráč a kamarád Jaromír Jágr ani záchranná služba. „Bylo to jako zlý sen,“ nemohl uvěřit smrti devatenáctiletého útočníka Čerepanův agent Jay Grossman. „Doslechl jsem se, že měli problém s defibrilátorem,“ rozčiloval se.

Článek

„Ještě před tím jeli s Jágrem 2 na 1 a poté si sedli spolu na střídačku, kde mu Alexej povídal, že měl dát branku, poté zkolaboval,“ tlumočil okamžiky tesně před kolapsem devatenáctiletého ruského supertalenta v 58. minutě utkání pro agenturu AP hráčův agent Grossman.

Ihned po zhroucení se odehrával na střídačce Omsku boj o čas, který pořadatelská služba nezvádla. „Neznám všechny podrobnosti, ale doslechl jsem se, že tam nebyla sanitka a měli problém s defibrilátorem,“ rozčiloval se hráčův agent. „Ale nevím, jestli by mu to pomohlo,“ přidal.

Jágr byl zdrcený a v šoku. "Seděl vedle mě a najednou se zhroutil. Selhalo mu srdce," pronesl bývalý kapitán New Yorku Rangers se slzami v očích. Český forvard asistoval přímo na střídačce při pokusech o záchranu svého chráněnce. „Šel s ním do šaten a zkoušel ho oživit, ale on (Čerepanov) to nezvádl,“ pokračoval Grossman. Ještě v hokejové výstroji byl Jágr i u odjezdu sanitky, za níž podle ruských médií křičel: "Probuď se, Alexeji, probuď se!"

O skrytou vadu srdce údajně nešlo

Grossman odmítl, že by Čerepanov mohl mít například skrytou vadu srdce. „To je vyloučené, když byl v roce 2007 draftován New Yorkem Rangers, prošel kempem a zdravotními prohlídkami,“ vysvětlil agent ruského hráče, který byl klubem z Big Apple draftován jako 17. v celkovém pořadí. „Bezpochyby měl nakročeno k tomu, stát se velkou hvězdou Rangers,“ přidal pro The New York Times Grossman.

Čerepanov byl považován se jednoho z největších ruských talentů a byla mu předpovídána velká budoucnost. „U tak mladého hráče, který měl tolik talentu, postrádá tato událost jakékoliv logické vysvětlění,“ citovala Grossmanova slova agentura Canadian Press. „Měl před sebou úžasnou budoucnost,“ dodal.

Zasažen smrtí mladého forvarda, který mohl podle Jágra bez problémů hrát ve druhé formaci Jezdců, byli pochopitlně nejen generální manažer Rangers Glen Sather. „Jsme touto tragickou smrtí extrémně zasaženi,“ řekl Sather. „Byl inteligentní mladý muž plný energie a talentu se zářnou budoucností,“ dodal.

Rangers vzdali hold minutou ticha

Tým z Manhattanu oznámil smrt mladého útočníka před pondělním zápasem s New Jersey Devils a držel minutu ticha. „Byl jsem v šoku a domníval se, že jde o nějakou chybu, vždyť toho měl tolik před sebou,“ nechal se slyšet asistent trenéra Jezdců Mike Pelino, který byl Čerepanova v Rusku sledovat, kvůli budoucímu působení v zámoří.

Čerepanovovy statistiky se v letošním ročníku Kontinentální ligy zastavily na sedmi gólech a pěti přihrávkách ze čtrnácti zápasů. Celkem má na svém kontě v dresu Omsku v ruské lize 106 utkání, v nichž zaznamenal 40 gólů a 29 přihrávek. „Se svou rychlostí a hokejovým umem byl přímo šitý na míru pro NHL nové doby,“ vysekl poklonu analytik Pierre McGuire.

Věřil ve své schopnosti...

V minulém roce pomohl Čerepanov Rusku k bronzovým medailím z juniorského mistrovství světa, předloni byl nominován do All-star týmu světového šampionátu s pěti góly a třemi asistencemi. „Nebyl ani nijak namyšlený, ale věřil ve své schopnosti,“ podotknul na adresu zesnulého Grossman

„Pamatuji si jeho velký úsměv a jak bojoval s angličtinou, když poprvé navštívil zámoří,“ vzpomínal. „Je to obrovská ztráta nejen pro hokej,“ přidal výkonný ředitel NHLPA (hráčská asociace NHL) Paul Kelly.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články