Hlavní obsah

Jágr je připraven na snížení platu. I když přijde o desítky miliónů

Martin KézrPrávo

Nejlépe placený hokejista KHL Jaromír Jágr je připraven i na krizový scénář, že se v Rusku v důsledku ekonomické krize až o třetinu sníží platy. „Musíme být prostě připraveni, že sponzoři budou v roce 2009 daleko víc přemýšlet, jestli jim stojí za to dávat peníze do sportovních klubů," prohlásil pro ruský tisk Jágr, jež by si měl podle původní smlouvy v Omsku přijít v přepočtu až na 140 miliónů korun.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr v dresu Avangardu Omsk

Článek

„Těžko domýšlet, jak situace na finančních trzích dopadne na zdejší hokej, ale už jsem slyšel o variantě, že půjdeme v lize s penězi až o třicet procent dolů. Nevím, jak to vnímají ostatní, ale musíme být nachystáni, že se hodně omezí prémie,“ říká Jágr v listu Sovětskij sport s tím, že takový zásah zažil už před čtyřmi lety, kdy hráčská asociace NHL odsouhlasila snížení platů všem.

Citelná ztráta

V případě české hvězdy, která si má v Omsku podle původní smlouvy vydělat v přepočtu až 140 miliónů korun, by šlo o dost citelnou ztrátu. „Musíme být prostě připraveni, že sponzoři budou v roce 2009 daleko víc přemýšlet, jestli jim stojí za to dávat peníze do sportovních klubů. Ani banky už nebudou tak benevolentně půjčovat, když teď bolestně zjistily, že dlužníci nedokážou splácet,“ uvažuje Jágr.

„O finanční krizi teď mluví celý svět. Nějak nevěřím, že by zasáhla úplně všechny lidi, to není válka. Dolar byl před několika lety silný, pak začal vůči rublu oslabovat a teď znovu roste. Nechci to zbytečně prožívat, i když rozumím tomu, že pro lidi je velmi bolestivé, když přijdou v továrně o práci jen proto, že se omezuje výroba,“ uvažuje český útočník, jenž se v roli kapitána těší na sobotní Utkání hvězd pod širým nebem na Rudém náměstí.

„Bude to jistě velkolepý zážitek. Hodně jsem byl překvapen tím, jak moc fanoušků hlasovalo, aby právě výběr cizinců nesl mé jméno. Hokej hrajeme hlavně pro lidi. Bez nich by to nemělo smysl a jejich přání, to je zákon,“ tvrdí Jágr a říká, že se v mnoha věcech cítí v Rusku jako doma.

Angažmá v Omsku mu také přineslo novou zkušenost, poprvé v životě hrál hokejový zápas na Štědrý den. „Hráli jsme v Rize v docela sváteční atmosféře a dojem mi pokazil jen domácí brankář Prusek, protože ať jsme dělali cokoli, vždy se postavil puku do cesty,“ líčí už s úsměvem a ochotně vysvětluje, jak to bylo s jeho bradkou, kterou si podle ruských médií nechal narůst s tím, že mu dodává sílu.

S hladkou tváří

Když za ním ale přijela v prosinci do Omsku přítelkyně Ina, hned se oholil. „To bylo ale čistě moje rozhodnutí. Chtěl jsem udělat nějakou změnu, když se nedařilo. Vyšlo to skvěle, s hladkou tváří jsem pak během pěti dní dal čtyři branky,“ míní útočník, jenž se do té doby měsíc nemohl vůbec trefit.

Nyní má na kontě 21 gólů ze 41 zápasů a hlavně se zvedl celý Omsk, což kapitána těší nejvíc: „Ke zlepšení psychiky vedle výsledků přispěl i uvážlivý předvánoční projev gubernátora. Všichni čekali, že razantně zvýší hlas, ale on nám docela rozumně naznačil, že týmu věří.“

Reklama

Související témata: