Hlavní obsah

Německý hokej je v šoku ze smrti Dietricha při tragédii v Rusku

BERLÍN

Šok vyvolalo středeční letecké neštěstí hokejistů ruského Lokomotivu Jaroslavl také v Německu. V troskách zříceného Jaku-42 zahynul vedle tří českých internacionálů i německý reprezentant Robert Dietrich. Na pětadvacetiletého obránce vzpomíná především prvoligový Mannheim, odkud hráč před sezonou do KHL na vlastní přání odešel, a také bavorský Kaufbeuren, kde rodák z Kazachstánu vyrůstal.

Foto: Reuters

Německý hokejista Robert Dietrich, který zahynul při pádu letadla společně se svými spoluhráči z Lokomotivu Jaroslavl.

Článek

"Je to hrozná tragédie. Nemohu tomu uvěřit," prohlásil kouč Mannheimu Harold Kreis, který Dietricha ještě před několika měsíci trénoval. "Znal jsem také Pavola Demitru a (trenéra) Brada McCrimmona, který býval asistentem ve Frankfurtu," připomněl další oběti tragédie, při které přišlo o život 43 osob, většinou hokejistů a členů realizačního týmu Lokomotivu.

Zpráva o jejich smrti se obzvlášť dotkla brankáře mannheimských Orlů Freda Brathwaitea, který se právě vrátil z USA z pohřbu svého kamaráda, bývalého útočníka NHL Wadea Belaka, který na konci srpna spáchal sebevraždu. Vedle Dietricha se dobře znal i s trenérem McCrimmonem, který ho v minulosti vedl v Calgary Flames.

"S Wadem Belakem jsem právě přišel o velmi dobrého přítele. Není to moc hezký týden. Doufal jsem, že počet přeživších bude stoupat, a ne klesat," uvedl kanadský gólman.

Tichý hoch, který ze sebe vydal všechno

"Jsme všichni v šoku," podělil se o své pocity také Uwe Krupp, bývalý trenér německé hokejové reprezentace, za niž Dietrich odehrál 38 zápasů a vstřelil čtyři branky. Byl i členem reprezentačního výběru, který loni na domácím mistrovství světa vybojoval překvapivé čtvrté místo. V německém výběru nechyběl ani na posledním šampionátu na Slovensku.

"Je to obrovská tragédie pro celý německý hokej. Robert byl skvělý kluk, jeden z těch tišších, který ale ze sebe vydal všechno," vyjádřil lítost z hráčovy smrti generální tajemník německého hokejového svazu Franz Reindl. Dietrichův spoluhráč z reprezentace Simon Danner na svém twitterovém účtu jen poznamenal: "Je mi z toho totálně blbě!!!!"

V Mannheimu měl Dietrich původně smlouvu až do roku 2013. Na vedení klubu si ale v létě vynutil její rozvázání, aby mohl odejít do Ruska. Podle dnešního vydání Süddeutsche Zeitung se chtěl poměřit s brankářem Dominikem Haškem a útočníkem Sergejem Fjodorovem, bývalými velkými postavami NHL, kde se sám neprosadil. Místo konfrontace s českou gólmanskou legendou, která v létě přerušila kariéru, jeho dobrodružství skončilo smrtí, uzavírá Süddeutsche Zeitung.

Reklama

Související témata: