Hlavní obsah

VIDEO: Místo hokeje tryzna. Na stadionu v Minsku uctili oběti tragédie

MINSK

Moderní zimní stadion v běloruském Minsku byl narvaný k prasknutí. Všichni byli původně natěšeni na špičkový hokej, místní klub Dynamo měl sehrát první zápas nové sezóny Kontinentální ligy (KHL) s týmem Lokomotiv Jaroslavl. Letadlo s ruským týmem však ve středu odpoledne tragicky havarovalo krátce po vzletu a přežil jediný hráč. Na stadionu se tak ve čtvrtek večer uskutečnila tryzna za mrtvé hokejisty.

Foto: ČTK/AP

Portréty hokejistů Jaroslavle při smuteční ceremonii v Minsku

Článek

Na ledovou plochu v Minsku vyjel tým domácího Dynama, na jehož střídačce stál český trenér Marek Sýkora. On stejně jako čeští hráči domácího klubu Lukáš Krajíček, Libor Pivko, a Zbyněk Irgl těžko zadržovali dojetí. Zbyněk Irgl ještě před rokem za Jaroslavl hrál a strávil v klubu tři sezóny.

Místo mužstva Lokomotivu se k mantinelu na druhé straně postavili hráči v dresech běloruské reprezentace. Uprostřed ledové plochy stadionu byly rozmístěny velké podobizny všech hráčů Jaroslavle, kteří při tragédii zahynuli. Byli mezi nimi i čeští hokejisté Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček.

Hokejový fanoušek zapaluje svíčku na památku obětí z Jaroslavle před zimním stadionem v Minskufoto: Reuters/Vasily Fedosenko

Večer nazvaný "rekviem za Lokomotiv" zahájil velký fanoušek hokeje, běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Oblečen v reprezentačním dresu Běloruska uctil památku obětí a mezi jinými vzpomněl běloruské hráče Ostapčenka a Saleje. Vyslovení jejich jmen vyvolalo v hale velký potlesk.

Po Lukašenkovu proslovu proběhla minuta ticha. Mladí hokejisté Minsku se poté rozjeli k jednotlivým podobiznám hráčů Jaroslavle a ke každé položili svíčku. Následovaly smutné ruské písně. Hokejisté Dynama darovali Lokomotivu výhru, když symbolicky postupně vozili puky do vlastní branky.

Reklama

Související témata: