Hlavní obsah

S hokejistou Skrastinšem se v Rize rozloučilo dvacet tisíc lidí

RIGA

Přibližně dvacet tisíc fanoušků se přišlo v Rize rozloučit s obráncem Karlisem Skrastinšem. Jeden z nejslavnějších lotyšských hokejistů zemřel při havárii letadla Lokomitivu Jaroslavl, při kterém zahynulo 44 lidí včetně tří českých reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josefa Vašíčka stíhá Lotyš Karlis Skrastins v osmifinále olympijského turnaje.

Článek

V čele zástupů truchlících hokejových příznivců byl prezident Andris Berzinš a manželka urostlého beka Zane. "Tohle není poprvé, co v Rusku spadlo letadlo nebo se potopila ponorka. V tamním systému se nic nezmění ani po této nehodě," řekla v lotyšském tisku.

Skrastinš během své kariéry v NHL vytvořil rekord mezi obránci, když dokázal bez jediné absence odehrát 495 zápasů v řadě, což v zámořské lize znamená téměř sedm ročníků. S Jaroslavlí podepsal smlouvu teprve v květnu po jedenácti sezonách v Nashvillu, Coloradu, Floridě a Dallasu.

Na počest Skrastinše budou hráči Dallasu Stars, kde Lotyš působil naposledy, nastupovat v nové sezoně s jeho číslem 37 na zadní straně přileb. Sedmatřicítky na dresu se navíc vzdal Kanaďan Brad Lukowich, jemuž před sezonou připadla.

Reklama