Hlavní obsah

Lev - Doněck 4:1Lev porazil v duelu o třetí místo v Západní konferenci Doněck

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Lva Praha porazili v Kontinentální lize v přímém souboji o třetí místo v Západní konferenci Donbass Doněck 4:1 a unikli ukrajinskému celku na rozdíl tří bodů. Český tým vedl v páté minutě díky trefám Justina Azeveda a Topiho Jaakoly už 2:0. Pražané po olympijské pauze navázali na úspěšnou domácí bilanci a vyhráli před vlastním publikem pošesté za sebou. Další zápas je čeká v pátek proti Dinamu Minsk.

Foto: Sport.cz

Kapitán Lva Jiří Novotný (vlevo).

Článek

Lev se dostal do vedení už ve 26. vteřině. Po rozehrávce Donbassu se puk odrazil k Novotnému, který jej přistrčil volnému Azevedovi a Lev rychle otevřel poolympijský střelecký účet. "To nám určitě hodně pomohlo," řekl po utkání domácí útočník Petr Vrána. Přesně po pěti minutách hry to bylo už 2:0. Za kanadského gólmana Leightona prošel Jaakolův pokus od modré čáry a do branky Doněcku se postavil Slovák Laco.

"Ten začátek byl špatný. Po dvaceti vteřinách to bylo 0:1, v páté minutě už 0:2. To je pak těžké... Hráli jsme špatně, nebruslilo nám to, ten měsíc byl na nás asi víc znát než na Lvu," řekl český útočník ve službách hostů Václav Nedorost. "Po měsíční pauze scházela našemu týmu koncentrace," mínil kouč poražených Andrej Nazarov.

Donbass také hrozil, šanci měl i český krajánek Nedorost. Hosté sice nevyužili přesilovku, ale ve 14. minutě v oslabení po Nedorostem vyhraném vhazování snížil od modré čáry Bartulis. "Šťastný gól, jinak jsme neměli de facto nic," přiznal Nedorost. Vyrovnat mohl Fedotěnko, ale sám před Vehanenem neuspěl. Z dalšího gólu se radoval v 19. minutě Lev, kdy kombinaci Thörnberga se Sekáčem zakončil Vrána.

Lev ubránil šest oslabení

Zkraje druhé části mohli hosté vývoj zdramatizovat, ve dvou přesilovkách po sobě však neuspěli. "Těch oslabení bylo dnes na naší straně nezvykle moc. I když jsme na videu viděli, jak dobře je Donbass dokáže sehrát, nám se podařilo je výborně ubránit," komentoval Vrána šest prohřeškům svého celku proti pravidlům.

Ve 33. minutě Pražané navýšili svůj náskok, i když s velkou porcí štěstí. Thörnberg se z rohu kluziště snažil najít přihrávkou některého ze spoluhráčů, tečovaný kotouč však náhle zamířil z téměř nulového úhlu přímo na branku a zaskočil Laca.

Ve třetím dějství mohl rozdíl ve skóre navýšit ještě Sekáč, Laco se při jeho pokusu sice hodně zapotil, ale uchránil svou branku od další pohromy. A protože na druhé straně přišla vniveč i šance Dadonova na vykřesání naděje hostů na zvrat, Lev mohl v poklidném závěru oslavit již třinácté vítězství z posledních 16 zápasů.

"Prohrávali jsme o tři branky a ve třetí třetině už si Lev domácí vítězství bez problémů pohlídal. Dobře bránil a my jsme neměli šance skórovat," připustil Nazarov.

"Byl to opravdu výborný týmový a disciplinovaný výkon. Po přestávce nikdy úplně nevíte, co se stane, ale náš tým byl dnes připravený hrát od samého začátku hokej té nejvyšší úrovně. A to je velmi dobré zjištění, protože ty čtyři týdny od posledního soutěžního zápasu byly opravdu dlouhé," ocenil vystoupení svých svěřenců trenér Lva Kari Jalonen.

Blaťákovy tři asistence pomohly Omsku vyhrát v Petrohradu

Obránce Miroslav Blaťák pomohl třemi asistencemi hokejistům Omsku v KHL k vítězství 5:4 v prodloužení na ledě favorizovaného Petrohradu. Svěřenci kouče Miloše Říhy v prvním utkání po olympijské pauze přerušili sérii tří porážek a svou ztrátu na osmé místo ve Východní konferenci a postup do play off snížili na pět bodů.

"Budeme bojovat až do konce," uvedl Říha před závěrečnými třemi duely základní části.

Zápas v Petrohradu rozhodla 63. minuta, kdy Blaťák zavezl puk do útočného pásma a založil akci, na jejímž konci Sergej Širokov překonal bekhendem Alexandra Saláka. Do prodloužení zápas dospěl poté, co Patrick Thoresen 14 sekund před třetí sirénou po výborné přihrávce Romana Červenky vyrovnal na 4:4 a rozčílil trenéra Říhu. Český útočník předtím také skóroval, když snížil v úvodu druhé třetiny na 1:2. Červenka skóroval ve třetím utkání KHL po sobě a z posledních sedmi duelů má bilanci 6+3.

Čtyřikrát inkasoval další gólman českého olympijského výběru v Soči Jakub Kovář z Jekatěrinburgu, který v Jaroslavli podlehl 3:5. Kovář, který v lednu udržel v KHL tři čistá konta a byl stejně jako v prosinci vyhlášen nejlepším brankářem měsíce, dnes kapituloval už po 53 sekundách. Hosté se za stavu 4:3 snažili o vyrovnání při hře bez brankáře, ale v čase 59:59 zpečetil vítězství Lokomotivu do prázdné klece Jegor Averin.

CSKA Moskva zvítězil v derby nad Spartakem 2:1, ale přišel o hvězdného útočníka Alexandra Radulova. Ruský reprezentant nedohrál zápas po střetu s Vsevolodem Sorokinem s podezřením na otřes mozku.

Kontinentální hokejová liga:
HC Lev Praha - Donbass Doněck 4:1 (3:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Azevedo (Novotný), 5. Jaakola (Zackrisson, O'Byrne), 19. Vrána (Sekáč, Thörnberg), 33. Thörnberg (Oystrick) - 14. Bartulis (Nedorost). Rozhodčí: Bulanov, Kiseljov - Strelcov, Tarasov. Vyloučení: 6:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4201.
Lev Praha: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Oystrick, Gragnani, O'Byrne, Jaakola, Mikuš, Nakládal - Ullström, Novotný, Azevedo - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Zackrisson - Matai, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.
Doněck: Leighton (5. Laco) - Piganovič, Kolář, Wilson, Podhradský, Razin, Bartulis - Wirtanen, Fedotěnko, Laine - Jakucenja, Nedorost, Dadonov - Kašpar, Robitaille, Kagarlickij - Kiiskinen, Varlamov, Zacharov. Trenér: Andrej Nazarov.
Další zápasy Kontinentální ligy:
Čeljabinsk - Dynamo Moskva 3:5
Magnitogorsk - Viťaz Podolsk 0:2
Ufa - Nižnij Novgorod 2:1 v prodl.
Čerepovec - Chanty-Mansijsk 4:1 (za hosty Smoleňák 1+0)
Jaroslavl - Jekatěrinburg 5:3
Kazaň - Nižněkamsk 7:3 (Vincour 0+2, Petružálek 0+1 - Koukal 1+0, Netík 0+1)
Atlant Mytišči - Barys Astana 5:1
CSKA Moskva - Spartak Moskva 2:1
Petrohrad - Omsk 4:5 v prodl. (Červenka 1+0 - Blaťák 0+3),
Dinamo Riga - Záhřeb 5:1
Slovan Bratislava - Dinamo Minsk 4:3 po sam. nájezdech (za hosty Irgl 1+0, Krajíček 0+2).

Reklama

Související témata: