Hlavní obsah

Kempný je vděčný za českou mafii. Snažíme se udržet renomé, říká sibiřský nástupce Hlinky či Jágra

Omsk/Praha

Hned při premiérové sezóně v KHL se stal klíčovým obráncem Omsku. Michal Kempný si angažmá v dresu lídra Východní konference po hokejové stránce pochvaluje. „Hlavně jsem rád za české kluky kolem sebe," tvrdí s odkazem na krajany Furcha, Sobotku i Erata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Michal Kempný během utkání Euro Hockey Tour proti Rusku.

Článek

S nadsázkou o českém kvartetu mluví jako o malé mafii. „Držíme hodně pohromadě a trávíme spoustu času spolu, klidně vyrazíme třeba i na večeři. Kdybych tam byl sám, tak by to bylo pro mě mnohem horší. Ruská mentalita je přece jen jiná, ale adaptaci mi ulehčili právě čeští spoluhráči," uvědomuje si 25letý bek.

„Proti extralize mají zápasy KHL daleko rychlejší tempo, je to hodně o bruslení, po celém Rusku jsou vesměs velká kluziště, tomu se přizpůsobí i týmový systém," srovnává herní pojetí. „Držím se svého hokeje, který mě dostal až tam, kde jsem. Těší mě, že jsem našel svoji roli v Omsku, že hraju hodně a pomáhá to týmu. Zatím vládne pohoda. Hodnocení sezóny se ale odvine až od play off," uvažuje Kempný, podle nějž Omsk hokejem vyloženě žije.

Na procházky počasí není

„Když hráč někam vyjde, lidi ho většinou poznávají. Já ale trávím víceméně čas akorát na zimáku nebo doma, na nějaké velké procházky teď ani není počasí. Nejmíň bylo přes den zatím minus 18 stupňů, člověk se s tím nějak popere," přibližuje Kempný život na Sibiři.

V Omsku cítí i silnou českou stopu z minulosti, vždyť tam trénoval Ivan Hlinka a hráli třeba Jaromír Jágr, Pavel Patera, Tomáš Vlasák či Roman Červenka. „Na stěnách v hale visí fotky všech těch českých hvězd. Udělaly tam našemu hokeji skvělé jméno a my se snažíme jenom udržet dobré renomé. I v tomto směru je výhoda, že jsme na to čtyři," líčí obránce, který má na dosah účast na mistrovství světa v Rusku.

Loni v Praze prožil atmosféru celého šampionátu s českým týmem, ale na soupisku se nakonec nevešel. „Tohle hráč většinou neovlivní, takže zatím moc neřeším, co bude v květnu. Žiju přítomností a doufám, že vydržíme hrát s Omskem co nejdéle," vykládá Kempný.

Reklama

Související témata: