Hlavní obsah

Slavia - Linköping 4:2Slavia vstup do LM zvládla, výhru nad Linköpingem režíroval Červenka

PRAHA

Vstup do Ligy mistrů mají hokejisté pražské Slavie úspěšně za sebou. Ve vysoce nadprůměrném utkání Růžičkův tým ve středu porazil švédského vicemistra z Linköpingu 4:2. Největší hvězdou utkání byl Roman Červenka, který ke svým dvěma trefám přidal i jednu asistenci. Hostům naopak nepomohly ani dvě gólové přihrávky Jaroslava Hlinky. Druhé utkání ve skupině D čeká Pražany 29. října na ledě curyšských Lvů.

Článek

Ačkoliv vůbec první zápas hokejové Ligy mistrů v České republice sliboval pro fanoušky atraktivní podívanou, byl pohled do prázdných ochozů libeňské haly při vhození úvodního buly k pláči. Samotnému zápasu předcházel slavnostní nástup zahajovacích pětek obou týmů. Zatímco domácí borci sklidili potlesk, ex-sparťany Hlaváče s Hlinkou v dresu Linköpingu přivítal pískot.

Na konci šesté minuty se na trestné lavici sešli hned tři hráči hostů, Slavia hrála téměř celé dvě minuty dvojnásobnou přesilovku. Vinou statické hry a rychlého přístupu Švédů však gólmana Henrikssona prakticky neohrozila. A tak přišel zákonitý trest. Při signalizované výhodě Hlinka přesně našel najetého obránce Franssona, který nechytatelnou dělovkou otevřel skóre.

Slavia ještě v první třetině skóre otočila

V následné početní výhodě mohl Linköping přidat druhý gól, Aalto ale odkrytou polovinu branky netrefil. Ve čtrnácté minutě při Slavii stálo i štěstí. Majeského nahození od modré těsné před brankou tečoval Persson a již překonaného Svobodu zachránila levá tyč. Domácí v té době byli pod tlakem, paradoxně se jim přesto podařilo srovnat. Vondrka objel Henrikssonovu klec a z otočky propasíroval kotouč do sítě.

Za necelé dvě minuty už slávisté vedli. Červenka v přesilovce nezpanikařil, počkal až švédský gólman půjde na zem a poté vymetl horní růžek jeho branky. Od poloviny třetí třetiny se hrál svižný ofenzivní hokej, tempo neopadlo ani v druhé části. Zvýšit skóre mohl po pěkné individuální akci Bednář, gólman však jeho střelu švihem vytěsnil mimo. Na druhé straně svůj několikrát v krátkém časovém úseku podržel Svoboda.

Spolupráce Červenky s Beránkem znovu fungovala

Tři a půl minuty před koncem prostřední třetiny Hlinka periferně spatřil nikým nehlídaného Petterstroma, poslal mu přesnou přihrávku a hostující bek měl již snadnou úlohu. Slavii ale vyrovnávací gól nepoložil, po dalších dvou minutách šla znovu do vedení. Téměř do detailu se opakovala situace předcházející druhé trefě Pražanů. Přesilová hra, v hlavní roli opět trio Červenka, Beránek, Hruška. Slávistický kapitán našel zpoza branky Červenku, který zaznamenal svůj druhý gól v utkání.

Do třetí třetiny vstoupili slávisté opatrně, spoléhali zejména na důslednou defenzivu. I v té se ale ve 48. minutě našlo okénko, na Svobodu od modré čáry postupoval sám Kanaďan Beaudoin, slávistický brankář ale ránu betonem vyrazil. V 50. minutě se poprvé v zápase dostal jeden z týmů do dvougólového vedení. Červenka vysokým lobem z obranného pásma našel rozjetého Bednáře, který přesně trefil levý vingl Henrikssonovy svatyně.Jiskřičku na obrat mohli Švédové vykřesat sedm minut před koncem, Petterstromův gól ale švýcarští sudí pro Hlaváčovo postavení v brankovišti neuznali. Na druhé straně měl na hokejce hattrick Červenka, mezeru mezi betony ale netrefil.

Hokejové Liga mistrů - skupina D
Slavia Praha - Linköpings HC 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Vondrka (J. Novák), 18. Červenka (Beránek, D. Hruška), 39. Červenka (D. Hruška, Beránek), 50. Bednář (Červenka) - 9. Fransson (J. Hlinka, Persson), 37. Petterström (J. Hlinka, Persson). Rozhodčí: Reiber, Stricker - Fluri, Müller (všichni Švýc.). Vyloučení: 6:7. Využití: 2:0. Diváci: 4107.
Slavia: A. Svoboda - Kadlec, Drtina, Vašíček, J. Novák, Kolařík, Žižka, Sloboda - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Doležal - Micka, V. Růžička ml., Tomica - Sklenář, M. Čermák, P. Jelínek. Trenér: Vladimír Růžička st.
Linköping: Henriksson - Pihl, Gunnarsson, Fransson, Saravo, Aalto, Majeský - Petterström, J. Hlinka, Hlaváč - Persson, Eriksson, Beaudoin - Zackrisson, Emwall, Laumann-Ylvén - Lauritzen, Froshaug. Trenér: Slavomír Lener.

Reklama

Související témata: