Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů se rozšíří, bude ji hrát 22 zemí

CURYCH

Hokejovou Ligu mistrů budou hrát od příštího ročníku 2009/10 zástupci z 22 evropských zemí. Celkový počet zápasů v soutěži tak vzroste na 59. Na svých webových stránkách to uvedla Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) s odkazem na velmi úspěšný start obrozené soutěže v této sezóně.

Článek

Vedle zástupců současné sedmičky zemí ve složení Rusko, Finsko, Česko, Švédsko, Slovensko, Švýcarsko a Německo, z níž vzešli finalisté Magnitogorsk a Curych, tak bude umožněna účast i dalším 15 zemím. Na účast se mohou těšit šampioni ze zemí umístěných na 8. až 22. místě žebříčku evropských soutěži podle IIHF, který bude znám na konci ledna nebo na začátku února.

Tyto týmy půjdou do první části kvalifikace společně s vítězi základní části švýcarské, německé a slovenské nejvyšší soutěže. Vítězové základní části ligy z Ruska, Finska, Česka a Švédska budou nasazeni do druhé části kvalifikace.

Do první kvalifikační fáze zasáhne 18 týmů, rozdělených do šesti skupin po třech, přičemž dál jdou pouze vítězové. V druhé části kvalifikace vznikne pět dvojic, které se utkají o pět postupových míst do další fáze soutěže.

Vítězové play off ze zemí nejsilnější sedmičky pak budou nasazeni mezi tucet mužstev, jež se stejně jako v tomto ročníku utkají ve čtyřech tříčlenných základních skupinách, z nichž si vítěz zajistí postup do semifinále. Závěrečné boje se budou stejně tak jako letos hrát opět systémem doma-venku, vítěz Ligy mistrů by si měl opět zahrát o Victoria Cup proti týmu z NHL.

Nezměněným pravidlem zůstává, že pokud tým ve své lize vyhraje základní část a posléze i play off, bude druhým zástupcem země v LM druhý tým po dlouhodobé základní části.

Termíny:
11. až 13. září - první kvalifikační kolo
23. a 30. září - druhé kvalifikační kolo
14. října až 9. prosince - skupiny A, B, C, D
6. a 13. ledna 2010 - semifinále
20. a 27. ledna 2010 - finále

Reklama