Hlavní obsah

Špaček školil Švédy, parťák před ním smekal. Má přehled jako blázen, hlásí Zadina

V libeňské aréně zaváleli. Jeden ukázal šikovnost a přehled, druhý zase střelecké schopnosti. Útočníci Michael Špaček s Filipem Zadinou ve čtvrtek večer zrežírovali českou výhru (3:2 v prodloužení) nad Švédy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michael Špaček během utkání se Švédskem v rámci turnaje České hokejové hry.

Článek

Třinecký centr zkraje třetí části nejprve krásně vyškolil Rasmussena a po jeho bekhendové přihrávce nadvakrát zametl puk do sítě právě Zadina. Křídelník Detroitu, jenž reprezentační dres oblékl po třech letech, prožil parádní návrat. V závěru základní hrací doby při přesilovce srovnal po bleskové výměně puku s klubovým parťákem Hronkem. Druhou asistenci si přitom připsal znovu Špaček, jenž si spolupráci s borci Red Wings v početní výhodě pochvaloval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Filip Zadina a Filip Hronek oslavují gól na 2:2 během utkání se Švédy.

„Nehledal bych v tom ale žádnou velkou vědu. Myslím, že všichni tři děláme takové ty základy, které patří k přesilovkám. Pomohli jsme si nahrávkami, snažili jsme se hrát to co nejrychleji a také jednoduše," připomněl Špaček, který v prodloužení dovršil skvělé představení, když lahůdkově našel Stránského a Češi slavili.

„Jdu tady den ode dne, snažím se hrát s pukem a prostě se nebát hrát," tvrdí 24letý útočník Ocelářů. „Má přehled jako blázen, vyrostl ve vynikajícího ofenzívního hráče. Umí si udržet puk a nahrát," zahrnul extraligového šampiona Zadina, jenž do hry naskočil ve formaci s bratry Zohornovými.

„Hrálo se mi s nimi opravdu výborně. Oba jsou techničtí, ale zároveň velmi siloví hráči, kteří se udrží na kotouči a vytvoří šance," libuje si muž, který v letošním ročníku NHL nasázel za Detroit šest branek a přidal 13 asistencí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři Filip Pešán (vpravo) a Martin Straka během utkání se Švédy.

I díky nim po druhém vystoupení na Českých hokejových hrách vytryskla v domácí kabině radost. V přípravě na MS dosáhla parta Filipa Pešána na osmou výhru z osmi zápasů! Duely se skandinávskými soky navíc probíhaly ve vysokém tempu a představovaly výtečnou prověrku před bitvami v Rize. „Tady na turnaji je každý soupeř silný, technický a rychlý. Pro nás to je jedině dobře, určitě dobrý test, abychom se vyrovnali s rychlostí a připravili se fyzicky i psychicky na šampionát," pokyvuje Zadina.

S Finy a hned dvakrát proti výběru Tre Kronor sice Češi doháněli manko, přesto pokaždé našli cestu k vítězství. „Tenhle tým je výborně složený. Máme skvělé gólmany, obránce i útočníky. Doufám, že to bude šlapat i dál," přeje si Zadina.

Reklama

Související témata: