Hlavní obsah

Dánové mají v kádru jednu posilu z NHL, Madsena čeká patnáctá účast na MS

Riga

Útočník Alexander True ze San Jose je jedinou posilou hokejistů Dánska z NHL pro mistrovství světa v Rize. Kouč Heinz Ehlers sází na na stabilní kádr a z osmadvacetičlenné nominace nebyla na minulém světovém šampionátu na Slovensku před dvěma roky jen osmička hráčů. Už popatnácté se představí útočník Morten Madsen ze švédského celku Timra IK, s který, letos postoupil ve Švédsku mezi elitu.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Dán Alexander True (70) a jeho spoluhráči ze San Jose Timo Meier a Ivan Chekhovich (82) se radují z gólu proti Arizoně.

Článek

Třiadvacetiletý True v této sezoně za Sharks sehrál sedm zápasů a připsal si jednu asistenci. Ve 27 duelech se představil na farmě v celku San Jose Barracuda a zaznamenal 20 bodů za devět tref a 11 nahrávek. V NHL má na kontě celkem 19 utkání a pět bodů za pět asistencí.

Daleko větší zkušenosti z NHL má jednatřicetiletý útočník Mikkel Boedker ze švýcarského Lugana. Celkem má bývalý hráč Phoenixu/Arizony, Colorada, San Jose a Ottawy na kontě 709 utkání v základní části a 327 bodů za 118 branek a a 209 asistencí. V 34 utkáních bojů o Stanleyův pohár zaznamenal 17 bodů za šest tref a 11 přihrávek. V roce 2016 byl členem Výběru Evropy, který se dostal na Světovém poháru v Torontu do finále.

Obránce Oliver Lauridsen z Malmö sehrál NHL 16 utkání za Philadelphii a útočník Nicklas Jensen z Jokeritu Helsinky z KHL se představil ve 31 zápasech za Vancouver a New York Rangers.

Čtyřiatřicetiletý Madsen se dotáhne o jednu účast na mistrovstvích světa za švýcarského beka Mathiase Segera, jehož rekord 16 odehraných mistrovství světa v Rize vyrovná krajan Anders Ambühl.

Naopak první světový šampionát čeká dvacetiletého gólmana Frederika Dichowa z Odense, obránce Anders Krogsgaard s útočníkem Niklasem Andersenem z německého Bremerhavenu a další forvardy Matthiase Asperupa z Herlevu, Felixe Scheela z Esbjergu. Na minulém MS nebyli také brankář George Sörensen z Aalborgu, bek Emil Kristensen z Schwenningenu a útočník Nichlas Hardt z Rungstedu.

Trenér Ehlers se musí obejít bez zraněného zkušeného útočníka Petera Regina z Jokeritu Helsinky, mimo hru je také Frans Nielsen z Detroitu a z NHL dánský výběr neposílí ofenzivní opora Columbusu Oliver Bjorkstrand.

Dánové sehrají první zápas na turnaji příští týden v sobotu od 11:15 SELČ proti Švédsku, v dalších duelech ve skupině A je čeká Švýcarsko, Velká Británie, Rusko, Bělorusko, Slovensko a na závěr v pondělí 31. května od 15:15 s českou reprezentací.

Nominace hokejistů Dánska na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Frederik Dichow (Odense)
George Soerensen (Aalborg)
Sebastian Dahm (Klagenfurt/ICEHL)
obránci:
Jesper Jensen Aabo (Malmö/Švéd.)
Matias Lassen (Malmö/Švéd.)
Markus Lauridsen (Malmö/Švéd.)
Oliver Lauridsen (Malmö/Švéd.)
Phillip Bruggisser (Wolfsburg/Něm.)
Nicholas B. Jensen (Düsseldorf/Něm.)
Emil Kristensen (Schwenningen/Něm.)
Anders Krogsgaard (Bremerhaven/Něm.)
Oliver Larsen (Oskarshamn/Švéd.)
útočníci:
Matthias Asperup (Herlev)
Mathias Bau Hansen (Herning)
Nichlas Hardt (Rungsted)
Julian Jakobsen (Aalborg)
Jesper Jensen (Frederikshavn)
Morten Poulsen (Herning)
Felix Scheel (Esbjerg)
Niklas Andersen (Bremerhaven/Něm.)
Mikkel Boedker (Lugano/Švýc.)
Mathias From (Düsseldorf/Něm)
Nicklas Jensen (Jokerit Helsinky/KHL)
Morten Madsen (Timra/Švéd.)
Nicolai Meyer (Ässät Pori/Fin.)
Nick Olesen (Södertälje/Švéd.)
Frederik Storm (Ingolstadt/Něm.)
Alexander True (San Jose Sharks/NHL)

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko