Hlavní obsah

Lotyšští fanoušci slavili triumf nad Kanadou v ulicích

Riga

Lotyšští fanoušci si nemohli sice start domácího mistrovství světa vychutnat kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 v hledišti ani v restauracích u televize, ale historickou výhru nad hokejisty Kanady slavily aspoň skupinky v ulicích. Mohou ale doufat, že už příští týden se někteří dostanou i do Arény Riga.

Foto: Sport.cz s použitím Reuters

Lotyšsko

Článek

Po překvapivém výsledku 2:0 jezdila v pátek večer lotyšskou metropolí troubící auta, fanoušci s vlajkami a v dresech hlasitě v noci slavili v jinak liduprázdných ulicích a vydali se v Rize i před hotel, v němž domácí reprezentace bydlí, aby v "bublině" slyšeli jejich hrdinové podporu.

Lotyši porazili Kanadu na velké mezinárodní akci poprvé. Na MS se dočkali po 11 porážkách a remíze 3:3 z Turku 1997. Lotyšské výběry jinak s týmem z kolébky hokeje prohrály oba duely na olympijských hrách, dvakrát neuspěl na MS ani výběr do 20 let a pětkrát ani lotyšská osmnáctka.

Páteční úspěch byl poznat i u kanadské ambasády v Rize, před vchodem se začaly kupit květiny. Lotyšský zvyk po úspěšném výsledku soupeři učinit gesto útěchy poznali i čeští diplomaté v roce 2006, kdy domácí tým uhrál s nakonec stříbrným výběrem kouče Aloise Hadamczika překvapivou remízu 1:1.

Lotyši nyní poskládali pro domácí šampionát nejsilnější možný kádr. Pod taktovkou kanadského trenéra Boba Hartleyho, který dovedl v roce 2001 ke Stanley Cupu Colorado a letos získal s Omskem Gagarinův pohár, využili příhodné situace, aby Kanadu zdolali.

Úřadující vicemistři naopak nevybrali do Rigy nijak hvězdný kádr. Stříbro ze Slovenska mají obránce Troy Stecher z Detroitu a útočník Adam Henrique z Anaheimu. Atmosféru mistrovství poznali jen další dva hráči - gólman Darcy Kuemper z Arizony jako trojka i brankář Michael DiPietro z farmy Vancouveru.

Vedle Henriqueho a Stechera jsou stabilními hráči v týmech NHL jen beci Colin Miller z Buffala, Mario Ferraro ze San Jose, Sean Walker s útočníky Jaretem Andersonem-Dolanem a Gabrielem Vilardim z Los Angeles, Dillon Dubé s Andrewem Mangiapanem z Calgary, Connor Brown s Nickem Paulem z Ottawy, Maxime Comtois z Anaheimu a Brandon Hagel z Chicaga. Doplňují je hráči na hraně farmy a nadějní mladíci.

Kanada v současné koronavirové situaci navíc neodehrála před MS žádný přípravný zápas. "Věděli jsme, že Kanada toho spolu moc nesehrála, takže jsme toho chtěli využít. Hráli jsme dobře, dali jsme dva góly a stačilo to na vítězství," řekl lotyšský útočník Miks Indrašiš.

Na skalpu Kanady se podílelo i trio hráčů, kteří působili v uplynulé sezoně v české extralize - obránci Ralfs Freibergs z mistrovského Třince a Uvis Janis Balinskis s Oskarsem Cibulskisem z Litvínova. Útočník Maris Bičevskis z Mladé Boleslavi zatím zůstal na tribuně.

Hrdinou Lotyšů byl gólman Matiss Kivlenieks, který pochytal všech 38 střel. "Byl neuvěřitelný. U Lotyšska jde vždy devadesát procent zásluh za výhru za gólmanem. Nic Kanaďanům nedovolil. Měl na výhře klíčový podíl," chválil Freibergs čtyřiadvacetiletého gólmana, který odehrál osm utkání v NHL za Columbus a chytá i na farmě Clevelandu v AHL.

Reklama

Související témata: