Hlavní obsah

Rusko - Dánsko 3:0Ruská mašina se rozjela. Sborná srazila Dány a slaví třetí výhru na MS

Riga/Praha
Aktualizováno

Po pondělní porážce se Slovenskem (1:3) ruští hokejisté na mistrovství světa v Rize zvítězili nad Dánskem 3:0 a si připsali ve skupině A třetí výhru ze čtyř zápasů. Branky vstřelili Ivan Morozov, Alexandr Barabanov a Dmitrij Voronkov, gólman Alexandr Samonov si připsal ve třetím utkání na světovém šampionátu premiérovou nulu.

Foto: Oksana Dzadan, ČTK/AP

Ruský gólman Alexander Samonov sleduje, jak u jeho branky padá dánský hokejista Julian Jakobsen během utkání mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

"V této chvíli je naší jedničkou. Vedl si dnes dobře a všechno pochytal. Věříme, že takto bude pokračovat dál," řekl kouč Sergej Bragin, který přišel o plánovanou posilu z NHL do branky Ilju Samsonova z Washingtonu.

Hned v úvodu se Rusové museli bránit při vyloučení Barabanova a Samonov si poradil s se Stormovou tečí střely Markuse Lauridsena. Vzápětí při Andersenově trestu podržel Dány Dahm, který zlikvidoval střelu Barabanova i dorážku Šalunova, který měl před sebou odkrytou branku. V 15. minutě se dánskému brankáři podařilo vytěsnit Zadorovovu střelu na levou tyč.

Před polovinou utkání se protlačil do šance z rohu Voronkov, ale zastavil jej faulem Jesper Jensen. Dánové se v oslabení ubránili. V 38. minutě šel pykat podruhé v utkání Andersen a sborná už početní výhodu využila. Voronkov ještě před brankovištěm nedokázal zakončit, ale puk se dostal na levou stranu k Morozovovi, který překonal Dahma na bližší tyč.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

V úvodu třetí třetiny Dánové další oslabení při Olesenově trestu ustáli a ve 47. minutě při Morozovově pobytu na trestné lavici byli blízko vyrovnání. Po Meyerově střele pomohla Samonovovi horní tyč a gólman Petrohradu si poradil i s Trueho tečí.

"Věděli jsme, že to budeme mít v našem obranném pásmu těžké, ale zápas se pro nás vyvíjel dobře. Hráli jsme opravdu výborně a můžeme být s výkonem spokojení, ale s výsledkem nikoliv," prohlásil dánský obránce Morten Poulsen.

V 50. minutě pojistil náskok favorita Barabanov, který se trefil z levého kruhu poté, co se k němu odrazil puk ze souboje Tolčinského s Markusem Lauridsenem. Další branky mohli přidat Burdasov, Morozov a Slepyšev.

V 57. minutě po Morozovově vyhraném vhazování dovršil výsledek střelou z levého kruhu Voronkov. Bilanci jedné branky a asistence v utkání mohl v závěru ještě vylepšit Morozov, ale Dahm zasáhl lapačkou.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A (Olympic Sports Centre):
Rusko - Dánsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 40. I. Morozov (Voronkov, Burdasov), 50. Barabanov, 57. Voronkov (I. Morozov). Rozhodčí: Björk, Nord - Lundgren, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Bez diváků.
Rusko: Samonov - Zadorov, Něstěrov, Provorov, Gavrikov, Rafikov, Ožiganov - Barabanov, Šalunov, Slepyšev - Karnauchov, Voronkov, Tolčinskij - Burdasov, I. Morozov, Galimov - Timkin, Kameněv, Švec-Rogovoj. Trenér: Valerij Bragin.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Larsen, O. Lauridsen, Kristensen, Krogsgaard - Nicklas Jensen, Jakobsen, Meyer - Storm, Jesper Jensen, Olesen - Bau Hansen, True, Andersen - M. Madsen, Hardt, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.
1.Rusko4300115:79
2.Slovensko3300010:49
3Švýcarsko320016:96
4.Dánsko411027:95
5.Bělorusko210115:84
6.Švédsko3100210:53
7.ČR301028:112
8.V. Británie300124:121

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články