Hlavní obsah

Čtvrtfinále MS proti Finům: Markův nájezd za zlatem i Jágrův gól, po němž málem spadla O2 arena!

Riga/Praha

Dosud jen dvakrát se ve čtvrtfinále mistrovství světa potkali hokejisté Finska a České republiky a v obou případech zápas skončil výhrou našeho nároďáku. Zatímco před jedenácti lety na šampionátu v Kolíně nad Rýnem dokráčel tým trenéra Vladimíra Růžičky po skolení výběru Suomi až ke zlatu, o pět let později na domácím turnaji v Praze bylo čtvrtfinálové vítězství tím posledním a mužstvo vedené opět Růžičkou muselo vzít zavděk čtvrtým místem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr (vlevo) a Michal Jordán se radují z rozhodujícího gólu "68" ve čtvrtfinále MS 2015 proti Finsku.

Článek

Jak oba vzájemné čtvrtfinálové zápasy Česka a Finska na MS vypadaly?

MS 2010 v Kolíně nad Rýnem: Česko - Finsko 2:1 SN

Nároďák pro turnaj v Mannheimu a Kolíně nad Rýnem posílili jen čtyři hráči ze zámořské NHL a tým okolo Jaromíra Jágra tehdy působícího v Omsku se zpočátku dost trápil. Prohrál mimo jiné i s Norskem a před posledním zápasem osmifinálové skupiny s Kanadou mu hrozilo, že vůbec poprvé nepostoupí na MS do čtvrtfinále.

Češi ale souboj se zámořským celkem zvládli a ve čtvrtfinále dokázali otočit i nepříznivě se vyvíjející duel s Finy. Ty sice už v první minutě poslal do vedení Kontiola, který je v kádru Suomi i letos v Rize, ve 42. minutě ale vyrovnal Klepiš a v nájezdech rozhodli o postupu Čechů Lukáš Kašpar a vítěznou trefou Jan Marek.

Reprezentace následně v semifinále znovu po nájezdech vyřadila i Švédy, aby pak ve finále šokovala Rusy a po pěti letech znovu získala na MS zlato. Pohříchu dosud poslední...

MS 2010 v Kolíně nad Rýnem, čtvrtfinále:
Česko - Finsko 2:1 SN (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 42. Klepiš (Blaťák), rozhodující sam. nájezd Marek - 1. Kontiola (Niskala, Nummelin). Proměněné nájezdy: Kašpar, Marek - Immonen. Neproměněné nájezdy: Klepiš - J. Jokinen, Kontiola. Rozhodčí: Savage (Kan.), Sjöberg - Sabelström (oba Švéd.), Bechard (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 9258.
Česko: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Finsko: Rinne - Nummelin, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Vatanen, Niskala, Mäenpää - Miettinen, Immonen, J. Jokinen - Aaltonen, Korpikoski, Kontiola - Pihlström, Hytönen, S. Kapanen - Komarov, Osala, Hahl - Lehterä. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva

MS 2015 v Praze: Česko - Finsko 5:3

Po jedenácti letech se hokejový šampionát vrátil do Prahy a Ostravy a domácí nároďák v čele s Jágrem, Voráčkem nebo Pavelcem jej za žádnou cenu nechtěl končit bez zisku medaile.

Češi vedení Vladimírem Růžičkou skončili v základní skupině třetí za Kanadou a Švédskem a ve čtvrtfinále šli v pražské O2 areně na Finy. A byl to památný večer Jaromíra Jágra a kapitána současného národního týmu válčícího v Rize Jana Kováře.

Oba k triumfu 5:3 nad Finy přispěli dvěma góly a asistencí. Památná je Jágrova reakce po jeho gólu na 4:3 v 55. minutě, po níž zvedl ruce ke stropu O2 areny a vyprodaná hala málem spadla, jak čeští fanoušci buráceli. „Je to neskutečný. Byl to výborný zápas, takových člověk za život moc nezažije," říkal tehdy Jan Kovář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář oslavuje jeden ze svých gólů profi Finsku ve čtvrtfinále mistrovství světa 2015.

Češi tak dál mohli snít o medaili, než přišlo bolestivé vystřízlivění v semifinále s Kanadou a následně i v duelu o bronz s USA. Národním tým v nich ani jednou neskóroval a skončil čtvrtý.

MS 2015 v Praze, čtvrtfinále:
Česko - Finsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Jan Kovář (Erat, Klepiš), 34. Jágr (Voráček, Jan Kovář), 36. Jan Kovář (Jágr, Voráček), 55. Jágr, 60. Sobotka - 18. T. Ruutu (Kontiola, Lepistö), 24. J. Jokinen (Lepistö, Donskoi), 45. Barkov (J. Jokinen). Rozhodčí: Olenin, Gofman - Lazarev (všichni Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 17.383 (vyprodáno).
Česko: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Louhivaara, Kontiola, T. Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Pihlström, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Jak dopadne česká hokejová reprezentace na MS v Rize?
Skončí ve čtvrtfinále
29,9 %
Skončí čtvrtá
3,3 %
Vybojuje bronz
10,9 %
Vybojuje stříbro
4,5 %
Vybojuje zlato
51,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19289 čtenářů.

Reklama

Pavouk - MS 2021

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.21      15 : 15
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 1
  • 03.06.21      19 : 15
    ROV Rusko Kanada Kanada
    1 : 2
    v prodloužení
  • 03.06.21      19 : 15
    Finsko Finsko Česká republika Česko
    1 : 0
  • 03.06.21      15 : 15
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    2 : 3
    po sam. nájezdech
  • Semifinále

  • 05.06.21      13 : 15
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    2 : 4
  • 05.06.21      17 : 15
    Finsko Finsko Německo Německo
    2 : 1
  • Finále

  • 06.06.21      19 : 15
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    3 : 2
    v prodloužení
  • 06.06.21      14 : 15 O bronz
    Spojené státy USA Německo Německo
    6 : 1

.