Hlavní obsah

Souboj o brankářskou jedničku pro MS. Navzájem se podporujeme, říká Furch i Francouz

Martin KézrPrávo

Narodili se shodně v roce 1990 a v reprezentaci se potkávají už od juniorských let. Teď oba ale stojí před nečekanou příležitostí po premiérové sezóně v KHL být i gólmanskou jedničkou hokejistů Česka na mistrovství světa. Přitom Dominik Furch za národní tým chytal v listopadu vůbec poprvé a Pavel Francouz není o moc ostřílenější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Domink Furch.

Článek

„Poprvé jsme byli společně na nějaké akci už v šestnáctce a je docela hezké, že jsme spolu prošli přes všechny věkové kategorie až do áčka," usmívá se Francouz. Zůstali v tom sami, když boj o MS po čtyřech týdnech přípravy zabalil Jakub Kovář. „Čekají prcka, dá se to pochopit," tvrdí Furch. Omluvenky předtím poslali i další zkušení gólmani Pavelec, Salák a Štěpánek.

Bez smlouvy v zámoří nechtěl riskovat cestu ani Mrázek. Česko se tak zřejmě bude muset obejít na šampionátu bez gólmana z NHL. „Popravdě jsem dění v zámoří ani moc nesledoval," tvrdí v Omsku působící Furch, jemuž hned při premiéře na MS může připadnout klíčová role. Když před půl rokem debutoval, taková myšlenka jej ani nenapadla. „Byl jsem rád, že přišla první šance, takže podobný závěr sezóny se mi v hlavě vůbec nezobrazil," prozrazuje.

Francouzovi loni přišlo trochu líto, že se po zisku titulu s Litvínovem nepodíval na domácí MS. „Pro mě je to letos malý zázrak, do jaké pozice jsem se dostal. Nemám od trenéra žádné indicie, ale řekl bych, že si na šampionátu zachytáme oba. Možná by to bylo i lepší, aby celá zátěž turnaje neležela jen na jednom," dumá gólman Čeljabinsku, který jel na MS 2013 a 2014 jako trojka, ale dostal se na sedm minut i do branky.

Poslední tři utkání letošní přípravy, dvakrát ve Znojmě se Švédy a pak v Praze s Kanaďany, mají ukázat, kdo z gólmanů si řekne o klíčovou pozici na MS. Neustále však drží pospolu. „Nahlížíme na situaci podobně a navzájem se podporujeme," shodují se oba.

Měl by být podle vás brankářskou jedničkou na MS Francouz, nebo Furch?
Francouz
77,5 %
Furch
22,5 %
Celkem hlasovalo 1967 čtenářů.

Reklama

Související témata: