Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:7Nejtěžší porážka v sezóně! Švédové uštědřili Čechům sedmi góly v řadě debakl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Zohorna 1 : 0
10. Koukal 2 : 0
16. Rosén 2 : 1
28. Hultström 2 : 2
38. Cehlin 2 : 3
47. Nygren 2 : 4
47. Cehlin 2 : 5
58. Rosén 2 : 6
59. Backlund 2 : 7
Záznam online reportáže

Znojmo
Aktualizováno

Začali parádně, po úvodní desetiminutovce měli v zádech dvougólový náskok, jenže ve zbytku utkání už se čeští hokejisté zadrhli. Švédská reprezentace průběh utkání ve Znojmě sedmi góly otočila a po výhře 7:2 si zajistila celkový triumf v letošním ročníku seriálu Euro Hockey Tour, Vůjtkův tým zůstává poslední. Odveta se hraje na stejném místě v pátek od 19:20, příští úterý pak Čechy čeká v Praze generálka na mistrovství světa proti Kanadě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Dominik Furch inkasuje v zápase se Švédy. Na snímku Richard Gynge, který si u branky připsal asistenci.

Článek
Fotogalerie

Vladimír Vůjtek už mohl poprvé využít šampióny z KHL - forvardy Jana Kováře a Tomáše Filippiho z Magnitogorsku - a rovněž posily ze zámořské NHL Tomáše Plekance s Davidem Pastrňákem, kteří nastoupili v první formaci s Romanem Červenkou na levém křídle.

I přes nevydařenou úvodní přesilovku se český tým brzy uklidnil, neboť na konci šesté minuty unikl Gulaš, od levého mantinelu vybídl Tomáše Zohornu, jemuž stačilo nastavit hokejku a poslal puk mezi betony Fastha. O dvě minuty později mohl přidat druhý gól Filippi, když unikl v oslabení, blafákem do bekhendu ale zamířil jen do švédského brankáře.

Seveřané se poprvé vážněji připomněli až v deváté minutě, Nygren při hře ve čtyřech na obou stranách trefil horní tyčku Furchovy branky. Po návratu Pastrňáka z trestné lavice naopak udeřili domácí. Kempného střelu tečoval Vincour, Fasth kotouč nekontroloval a Koukal ho doklepl do branky. V 16. minutě ale kapituloval i Furch. Larssonův pokus totiž vyrazil k Rosénovi, jenž bekhendovou dorážkou snížil.

Pastrňák trestné střílení neproměnil

Na konci první třetiny odstoupil ze hry otřesený Jiří Sekáč, jehož na pravém křídle čtvrté řady zastoupil Kubalík. Po změně stran Češi dopláceli na časté fauly a při jedné z přesilovek vyrovnal ranou od modré Hultström.

Ve 33. minutě ale mohl mít Vůjtkův tým ztracený náskok zpět. Sjögren fauloval zakončujícího Pastrňáka a sudí nařídili trestné střílení. Útočník Bostonu odbývající si svou premiéru v seniorské reprezentaci ale s kličkou do forhendu nepochodil. A na konci prostřední třetiny se Švédům podařilo obrat ve skóre dokonat. Nahození Martinssona tečoval mimo Furchův dosah Cehlin.

Ve třetí třetině hokejisté v červeném přidali, v nadějné pozici pálícího Plekance ale vychytal Fasth, stejně jako následně Zaťoviče. Jenže zbytečný faul Kováře tlak Čechů nejenže otupil, Nygren navíc v přesilovce střelou od modré přidal čtvrtý gól výběru Tre Kronor.

A když hned za dalších dvanáct vteřin překonal Furcha podruhé v zápase Cehlin, bylo jasné, že Švédové už o výhru ani celkový triumf v letošním ročníku Euro Hockey Tour nic nepřipraví. Dvě minuty před koncem navíc přidal další gól Rosén a v 59. minutě upravil na konečných 7:2 Backlund a připravil českému týmu nejtěžší porážku v sezóně.

Hokejový seriál Euro Hockey Tour ve Znojmě:
ČR - Švédsko 2:7 (2:1, 0:2, 0:4)
Branky a nahrávky: 6. T. Zohorna (Gulaš), 10. Koukal (Kempný) - 16. Rosén (Gygne), 28. Hultström (Forsling, Klasen), 38. Cehlin (Martinsson, Omark), 47. Nygren (Omark), 47. Cehlin (Omark), 58. Rosén (Hultström), 59. Backlund (Omark, Cehlin). Rozhodčí: Anisimov, Ravodin (oba Rus.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 7:6. Využití: 1:3. Diváci: 3642.
ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Hrabal, Kolář, Zámorský, T. Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Kašpar, Koukal, Vincour - Gulaš, Jan Kovář, T. Zohorna - Sekáč (18. D. Kubalík), Filippi, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Fasth - Larsson, Gustafsson, Johansson, Fransson, Hultström, Forsling, Nygren, Martinsson - Cehlin, Backlund, Omark - Klasen, Wennberg, Westerholm - Gynge, Rosén, Sörensen - Sandberg, Ljungh, Sjögren - Wallmark. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata: