Hlavní obsah

Švédové mají v nominaci na MS šest posil z NHL a dva nováčky

Stockholm

Šest posil z NHL má v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Rusku trenér hokejistů Švédska Pär Marts. Je mezi nimi i úplný reprezentační nováček, obránce Erik Gustafsson z Chicaga. Na první start v dresu Tří korunek čeká také zadák Anton Lindholm ze Skelleftey. Švédové budou v úterý 10. května třetím soupeřem českých hokejistů v základní skupině A šampionátu v Moskvě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Útočník David Pastrňák před švédským brankářem Viktorem Fasthem, který nechybí v nominaci na MS.

Článek

Už po skončení základní části NHL bylo jasno o účasti brankáře Jacoba Markströma z Vancouveru, obránce Adama Larssona z New Jersey i útočníků Mikaela Backlunda z Calgary s Alexanderem Wennbergem z Columbusu. Po vyřazení v prvním kole play off získal Marts také Gustafssona a forvarda Gustava Nyquista z Detroitu.

Z NHL napočítal Marts z různých důvodů téměř 30 omluvenek od hráčů, o které by měl zájem. Chybějí tak ofenzivní hvězdy jako bratři Daniel a Henrik Sedinové z Vancouveru, Gabriel Landeskog z Colorada, Henrik Zetterberg s obráncem Nicklasem Kronwallem z Detroitu, nejproduktivnější bek NHL Erik Karlsson z Ottawy, brankář Henrik Lundqvist z New York Rangers a další. Ve hře jsou další hráči ve 2. kole play off NHL.

V kádru do Moskvy a Petrohradu jsou čtyři mistři světa z roku 2013 z domácího šampionátu ve Stockholmu. U titulu tehdy byli Markström, obránci Johan Fransson ze Ženevy, Erik Gustafsson z Klotenu, který je jmenovcem posily z Chicaga, a útočník Jimmie Ericsson ze Skelleftey. Ten má stejně jako Nyquist i stříbrnou medaili z olympijských her ze Soči z roku 2014 a bude kapitánem týmu na šampionátu.

Vedle šesti hráčů z NHL a tří ze Švýcarska jsou v týmu také tři krajánci z Kontinentální ligy. Mezi třinácti zástupci ze švédské ligy je hned šest zástupců poraženého finalisty Skelleftey, mistrovská Frölunda má v kádru dva hokejisty.

Švédové v přípravě v rámci Euro Hockey Challenge a Euro Hockey Tour nejdříve doma prohráli se Švýcarskem 3:5 a v odvetě zvítězili 5:1, v Německu vyhráli 3:1 a podlehli 2:3 po samostatných nájezdech, na vlastním ledě po výhře nad Ruskem 4:1 se sbornou následně prohráli 0:4 a ve Znojmě s Českem opět prostřídali vítězství 7:2 s porážkou 1:7.

Do turnaje vstoupí Švédové v pátek v 15:15 SELČ proti Lotyšsku a v dalších duelech narazí na Dánsko, Česko, Kazachstán, Norsko, Švýcarsko a Rusko.

Nominace hokejistů Švédska na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):
Brankáři:
Joel Lassinantti (Lulea)
Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL)
Jacob Markström (Vancouver/NHL)
obránci:
Niclas Burström
Anton Lindholm (oba Skelleftea)
Oscar Fantenberg (Frölunda)
Magnus Nygren (Färjestad)
Adam Larsson (New Jersey/NHL)
Johan Fransson (Ženeva/Švýc.)
Erik Gustafsson I (Kloten/Švýc.)
Erik Gustafsson II (Chicago/NHL)
útočníci:
Jimmie Ericsson
Martin Lundberg
John Norman
Mattias Ritola (všichni Skelleftea)
Patrick Cehlin (Rögle)
Robert Rosén (Växjö)
Johan Sundström (Frölunda)
Lucas Wallmark (Lulea)
Mikael Backlund (Calgary/NHL)
Linus Klasen (Lugano/Švýc.)
Gustav Nyquist (Detroit/NHL)
Linus Omark (Ufa/KHL)
Mattias Sjögren (Kazaň/KHL)
Alexander Wennberg (Columbus/NHL)

Reklama

Související témata: