Hlavní obsah

Česko - Kanada 0:3Střelecké trápení v O2 areně nebere konce! Češi v generálce na MS prohráli s Kanadou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. O´Reilly 0 : 1
9. Duchene 0 : 2
53. McDavid 0 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Pražská O2 arena jako by snad pro ně byla zakletá. Česká hokejová reprezentace se v ní naposledy radovala z gólu ve čtvrtfinále loňského šampionátu, od té doby vyšla střelecky naprázdno už počtvrté v řadě! Naposledy v úterní generálce na mistrovství světa v Rusku podlehl národní tým Kanadě 0:3. Ve středu ráno odcestuje výběr trenéra Vladimíra Vůjtka do Moskvy, kde na úvod MS nastoupí v pátek od 19:15 SELČ proti domácí sborné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanadský útočník Connor MCDavid překonává českého brankáře Dominika Furcha během přípravného utkání v pražské O2 areně.

Článek
Fotogalerie

Ještě před úvodním buly tleskala vyprodaná O2 arena sedmi bývalým hráčům zlaté generace českého hokeje, kterým prezident hokejového svazu Tomáš Král předal památeční dresy. Symbolicky se takto s bohatou aktivní kariérou rozloučili Martin Ručinský, Pavel Patera, Petr Čajánek, David Moravec, Viktor Ujčík, Tomáš Vlasák a David Výborný. A po obou státních hymnách, které zazpívala Karolína Gudasová, dcera bývalého hokejisty Lea Gudase a sestra obránce Philadelphie Radka Gudase, se mohlo jít na věc.

Kouč Vladimír Vůjtek se rozhodl nechat odpočívat útočníky Romana Červenku, Jana Kováře, Michala Birnera a Lukáše Kašpara, v civilu rovněž zůstali obránci Michal Kempný a Jan Kolář. Příležitost tak dostali i hráči, kteří jsou na hraně nominace na mistrovství světa. Tu Vůjtek brzy po skončení utkání oznámil.

Dva góly Kanady během dvou minut

Pro úřadující mistry světa šlo o první přípravný zápas před šampionátem v Rusku, přesto na nich nesehranost vůbec nebyla vidět. A poměrně rychle se i dostali do vedení - v 7. minutě nahazoval puk na Francouzovu bránu Rielly a proti teči O´Reillyho neměl český gólman nárok.

O dvě minuty později navíc už měl výběr Javorového listu dvoubrankový náskok. Duchene si totiž vybruslil z pravého kruhu, kličkou oklamal Kundrátka, aby střelou na bližší tyč překonal Francouze podruhé. Kanaďané dál zůstávali mnohem nebezpečnější, domácí se do bezprostřední blízkosti gólmana Talbota dostávali obtížněji, výjimkou v první třetině byla snad jen nadějná rána Vincoura těsně mimo.

Největší českou šanci neproměnil Jarůšek

Svěřenci Billa Peterse ale hrozili častěji a naději na obrat držel jistý Francouz. Vytáhl se hlavně proti teči Jennera a dělovce Stonea. V 31. minutě podle plánů přepustil gólman Čeljabinsku místo mezi tyčemi Furchovi, stejně jako na druhé straně Talbot Pickardovi.

Právě od poloviny zápasů šla hra českého týmu nahoru a přicházely i nadějné příležitosti. Aktivní Zohorna nejprve branku jen o pár centimetrů přestřelil, po jeho další střele se dostal k dorážce Jarůšek, místo odkryté klece ale puk poslal jen do připravené lapačky Talbota.

Když se vyprodaná O2 arena nemohla dočkat vytouženého gólu domácích, aplaudovala aspoň Furchovi, jenž si při přesilovce Kanady připsal sérii těžkých zákroků, hlavně ten proti Stoneovi byl opravdu výtečný. Jenže v 52. minutě ani on nedokázal zastavit McDavida. Jednička loňského draftu NHL se protáhla mezi českými obránci a pak s lehkostí uspěla se střelou na vyrážečku a uzavřela na konečných 3:0 pro hosty.

Přípravné hokejové utkání v Praze:
ČR - Kanada 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. O'Reilly (Rielly, Tanev), 9. Duchene (Domi), 53. McDavid (Matheson, Dumba). Rozhodčí: Šindler, Šír - Blümel, Gebauer. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 16 812 (vyprodáno).
ČR: Francouz (31. Furch) - Jeřábek, Jordán, Šimek, M. Doudera, Kundrátek, T. Voráček, Zámorský, Polášek - Pastrňák, Plekanec, D. Kubalík - Řepík, Filippi, Sekáč - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna - Vincour, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Kanada: Talbot (31. Pickard) - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Hutton, Matheson - Reinhart, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Stone, Scheifele, Hamilton. Trenér: Bill Peters.
Další přípravné zápasy:
Helsinky: Finsko - USA 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 18. a 22. Pulkkinen, 63. Komarov - 19. Schroeder, 32. Compher.
Petrohrad: Kazachstán - Francie 6:3 (2:2, 2:1, 2:0)
Branky: 13. Starčenko, 16. Boyd, 28. Dawes, 29. Bochenski, 50. Semjonov, 50. Rymarev - 11. Da Costa, 15. Bertrand, 27. Fleury.
Basilej: Švýcarsko - Německo 4:3 v prodl. (0:2, 2:1, 1:0 - 1:0)
Branky: 40. a 44. Martschini, 34. Du Bois, 64. Hollenstein - 12. a 22. Draisaitl, 18. Noebels.
Získají čeští hokejisté na MS v Rusku medaili?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 39376 čtenářů.

Reklama

Související témata: