Hlavní obsah

Jubilejní 80. MS v hokeji startuje! Češi začínají s Rusy, šampionát ozdobí řada hvězd

Moskva/Praha

Třikrát za sebou zakončila světový šampionát bez zisku cenného kovu, a přestože na letošní jubilejní 80. mistrovství světa odcestovala česká hokejová reprezentace do Ruska s pokorou a bez velkohubých prohlášení, po medaili tým vedený trenérem Vladimírem Vůjtkem pochopitelně pokukuje. Hned na úvod turnaje ho ale čeká nesmírně těžký protivník. Je jím domácí sborná, pro kterou bude cokoliv jiného než zisk poháru pro šampióny neúspěchem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kapitán Tomáš Plekanec v diskuzi s trenéry české hokejové reprezentace (zleva) Vladimírem Vůjtkem, Jiřím Kalousem, Josefem Jandačem a Jaroslavem Špačkem při tréninku v Moskvě.

Článek

„Favority nejsme. Chtěli bychom ale favority potrápit a překvapit. Mužstvo má velkou vůli něco dokázat. Je ale otázka, jak na tom budeme po stránce hokejového umění," řekl Vůjtek, jenž se žezla u národního týmu chopil po Vladimíru Růžičkovi po loňském domácím šampionátu. Na něm česká reprezentace skončila čtvrtá, stejně jako o rok předtím v běloruském Minsku.

Poslední medaili z MS přivezl nároďák v roce 2012, kdy v Helsinkách vybojoval bronz. V historii samostatné České republiky zůstali hokejisté bez zisku „placky" nejdéle tři roky, takže nyní se pokusí zabojovat, aby medailový půst neprodloužili.

K favoritům na zlato budou tradičně patřit úřadující mistři světa Kanaďané, Švédové, Finové a domácí sborná. Ta by chtěla získat první titul od roku 1986, který tehdy slavila ještě pod hlavičkou Sovětského svazu. Od té doby hostili Rusové světový šampionát ještě dvakrát - v roce 2000 pro ně skončil totálním propadákem, když v Petrohradu obsadili až jedenácté místo; o sedm let později brali v Moskvě bronz.

Deset největších hvězd MS 2016 (řazeno abecedně):
Aleksander Barkov (útočník, Finsko)
Pavel Dacjuk (útočník Rusko)
Matt Duchene (útočník, Kanada)
Taylor Hall (útočník, Kanada)
Auston Matthews (útočník, USA)
Connor McDavid (útočník, Kanada)
Gustav Nyquist (útočník, Švédsko)
Artěmij Panarin (útočník, Rusko)
Corey Perry (útočník, Kanada)
Tomáš Plekanec (útočník, Česko)

Teď Rusové věří, že dojdou ještě dál. Kouč Oleg Znarok je po svém nástupu k mužstvu dovedl ke zlatu v roce 2014, loni v Praze zase ke stříbru. Nyní bude zkušený trenér spoléhat hlavně na útočníka Detroitu Pavla Dacjuka, jenž zažil zlatý šampionát už před čtyřmi lety v Helsinkách.

Formát turnaje zůstává stejný jako v předchozích letech. Šestnáct týmů je rozděleno do dvou osmičlenných skupin, z každé postoupí nejlepší čtveřice do čtvrtfinále. V něm se o postup do semifinále utkají se soupeřem z druhé skupiny. Nováčky jsou letos Kazachstán a Maďarsko.

Letošní šampionát v Rusku hostí dvě města, Moskva a Petrohrad. V hlavním městě se odehraje skupina A i za účasti českého týmu, dvě čtvrtfinále, obě semifinále i zápasy o medaile v Ledovém paláci, který pojme 12 000 fanoušků a byl otevřen loni v dubnu. Své domácí zápasy v Kontinentální lize v něm hraje moskevské Dynamo. Hala Jubilejnyj v Petrohradu s kapacitou pro 6000 diváků uvidí duely skupiny B a rovněž dvě čtvrtfinálová klání.

Jak dopadnou čeští hokejisté na MS v Rusku?
Celý turnaj vyhrají
27,3 %
Skončí druzí
3,5 %
Získají bronz
15,8 %
Budou čtvrtí
4,5 %
Vypadnou ve čtvrtfinále
38,5 %
Do čtvrtfinále se vůbec neprobojují
10,4 %
Celkem hlasovalo 25443 čtenářů.

Reklama

Související témata: