Hlavní obsah

Česko - Rusko 3:0Parádní vstup do MS! Češi si vyšlápli na domácí Rusy, skvělý Furch udržel nulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Kundrátek 1 : 0
21. Červenka 2 : 0
59. Birner 3 : 0
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz
Aktualizováno

Fantastický vstup do jubilejního 80. mistrovství světa má za sebou česká hokejová reprezentace. V moskevském Ledovém paláci si vyšlápla na domácí Rusy, které porazila 3:0 po gólech Kundrátka, Červenky a Birnera. Výborný výkon předvedl při své premiéře na šampionátu brankář Furch, jenž své spoluhráče zejména ve druhé polovině duelu při tlaku sborné několikrát podržel a připsal si čisté konto. Další utkání odehraje národní tým už v sobotu od 19:15 SELČ proti Lotyšsku, které v pátek obralo o bod favorizované Švédy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roman Červenka gratuluje brankáři Dominiku Furchovi k nule v zápase s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Hlavně přečkat úvodní třetinu, v níž očekávali nápor domácí sborné hnané téměř vyprodaným Ledovým palácem, si přáli svěřenci Vladimíra Vůjtka. Jenže žádný drtivý tlak se nekonal, neboť Češi od úvodních minut začali s velkým elánem a na mužstvu prakticky nebylo znát, že hned třináct jeho hráčů zažívá na světovém šampionátu svou premiéru.

Už ve druhé minutě nebezpečně pálil z mezikruží těsně vedle Birner, Červenka zase o chvilku později trefil gólmana Bobrovského do masky. V polovině první třetiny se sice čtvrtá česká formace dostala pod tlak, ten ale ukončil Kalininův faul a druhá přesilovka pro Vůjtkův tým. Pět vteřin po jejím skončení vystřelil Kundrátek mezi betony Bobrovského a po teči Čudinova poslal svůj tým do vedení.

Náskok mohl hned o minutu později navýšit Kašpar, jenž šikovně sklepnul nahození Doudery a puk o pár centimetrů minul branku. Na přelomu úvodní a prostřední části hry měli Češi k dispozici další přesilovku a Červenka po dorážce Jeřábkovy střely upravil ve 21. minutě na 2:0.

Drtivý tlak Rusů Češi přečkali

Naprosto zaslouženě, neboť tým hrající v bílých dresech výborně bruslil, svého soupeře převyšoval v důrazu, a kdyby Plekanec ve 27. minutě trefil z levého kruhu zcela odkrytou branku, mohli být Rusové definitivně na kolenou.

Takhle se od poloviny druhé třetiny začali zvedat a blízko snížení byl Mozjakin, sám před Furchem, kterému se trenér Vůjtek rozhodl dát v brance přednost před Francouzem, ale trefil horní tyčku. A pak už přišel tříminutový úsek, kdy se Češi vůbec nemohli dostat z vlastního obranného pásma, hráči měli střídačku daleko, a tak zcela vyždímaní jen bruslili bez kotouče. Obrovské šance Burmistrova a hlavně Panarina ovšem s vypětím všech sil přečkali.

I ve třetí periodě se sborná tlačila do útoku a její snahu o korekci skóre umocnil faulem Šimek. Dadonova při přesilovce ale včasným sražením betonů zastavil Furch. Po dalším nedovoleném zákroku Koláře hráli Rusové osmnáct vteřin v pěti proti třem, ránu Dacjuka z voleje ale skvělý český gólman zneškodnil lapačkou.

Dvě minuty před koncem zkusili Rusové hru bez brankáře, Birner ale rychle trefil prázdnou klec, stejně jako Kundrátek tak svůj premiérový start na MS oslavil gólem, a uzavřel na konečných 3:0.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A - Moskva:
Rusko - ČR 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Kundrátek (Jan Kovář, Kempný), 21. Červenka (Jeřábek, Pastrňák), 59. Birner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Nieminen (Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 9693.
Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Bělov, Čudinov, Zajcev, Marčenko, Antipin - Tělegin, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Plotnikov - Burmistrov, Širokov. Trenéři Oleg Znarok, Ilja Vorobjov, Harijs Vitolinš, Igor Nikitin a Rašit Davydov.
ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Filippi, Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Reklama