Hlavní obsah

Lotyšsko - Česko 3:4 SNDivoký zápas s Lotyši s vítěznou tečkou! V nájezdech rozhodl Kašpar

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Plekanec 0 : 1
7. Plekanec 0 : 2
36. Bukarts 1 : 2
49. Girgensons 2 : 2
58. Redlihs 3 : 2
60. Řepík 3 : 3
65. Kašpar (rozhodující nájezd) 3 : 4
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz
Aktualizováno

Promarnili dvougólový náskok a ještě minutu před koncem základní hrací doby s Lotyšskem prohrávali, nakonec ale čeští hokejisté i ve svém druhém utkání na mistrovství světa v Rusku zvítězili, tentokrát 4:3 po samostatných nájezdech. Ten vítězný proměnil svým oblíbeným zakončením mezi betony Lukáš Kašpar a Češi tak se svým dnešním soupeřem neprohráli ani v šestnáctém vzájemném střetnutí. V neděli mají Vůjtkovi svěřenci volný den, v pondělí od 19:15 SELČ je čeká Švédsko.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští hráči se radují z vítězství nad Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Moc dobře si čeští reprezentanti uvědomovali, že je čeká úplně jiný hokej než o den předtím s Ruskem. Proti Lotyšům se připravovali na dobývání pevné obrany, a tak si moc přáli, aby si pomohli brzkým gólem. A ten skutečně přišel. Už ve čtvrté minutě si totiž Pastrňák všiml za obranou soupeře najetého Plekance, který se nerozpakoval a tvrdou střelou našel místo pod betonem Masalskise.

A za necelé tři minuty se kapitán trefil znova. Při úvodní přesilovce zakončil výbornou kombinaci první přesilovkové formace ranou pod ruku Masalskise. Lotyše následně nedostali do hry ani tři početní výhody v řadě, až po chybě Koláře u zadního mantinelu si vybruslil před branku Abols, ovšem Francouze, který dostal příležitost před Furchem a zažil tak první zápas na MS od začátku zápasu, nenachytal.

Zaťovič na Masalskise nevyzrál

Ještě před koncem první třetiny pak prořídlé ochozy moskevského Ledového paláce viděly nadějnou příležitost Červenky, ten ale z pravého kruhu nezamířil přesně. Ještě blíže gólu pak byl ve 24. minutě Zaťovič. Při svém prvním střídání na turnaji mířil zcela sám na Masalskise, ten si ale povyjel a kotouč mu hokejkou čistě vypíchnul.

Lotyšský gólman své protivníky deptal dál. Při přečíslení dvou na jednoho bruslí vykopl puk po střele Kempného a pak betonem zastavil i nebezpečné zakončení Jarůška. Češi si neproměněnými šancemi zahrávali a první výstrahu jim poslal Daugavinš, jenž nastřelil tyč. O minutu později už se ovšem prosadil střelou na vzdálenější tyč útočník Zlína Bukarts a snížil na rozdíl jediné branky. Češi tak na šampionátu poprvé inkasovali.

Koncovka nečekaně dramatická

Za další minutu Keninš tvrdě narazil na mantinel Kundrátka, který s krvavým zraněním v obličeji zamířil na ošetření do šatny a do hry se vrátil ve třetí třetině. Lotyšský forvard vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání, takže Češi měli k dispozici dlouhou přesilovku. V ní pokus Pastrňáka vyrazil Masalskis koncem své hole a Lotyši oslabení ubránili. Vůjtkův tým ale dál hazardoval s hubeným vedením, protože následně pohrdl i další přesilovkou.

Masalskis navíc dál čaroval, poradil si s únikem Pastrňáka i Jarůškovou střelou na lapačku. A trest skutečně přišel. Při vyloučení Kašpara vyrazil Francouz střelu Daugavinše ke Girgensonsovi, proti jehož dorážce už neměl nárok. V čase 57:41 navíc zůstal před brankou nekrytý Redlihs a přesnou střelou k levé tyči dokonal obrat. Češi zareagovali odvoláním gólmana a tento tah se jim vyplatil. Devětapadesát vteřin před koncem základní hrací doby vystřelil Jeřábek a Řepík puk šikovně tečoval mimo dosah Masalskise.

V prodloužení Masalskis s vypětím všech sil udržel puk ve výstroji po střele Kováře a šlo se na nájezdy. V nich jako jediný uspěl se svým tradičním zakončením mezi betony Kašpar a zajistil Čechům bod navíc.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A - Moskva:
ČR - Lotyšsko 4:3 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 7. Plekanec (Kašpar, Červenka), 60. Řepík (Jeřábek, Jan Kovář), rozhodující sam. nájezd Kašpar - 36. Bukarts (Džerinš, M. Redlihs), 49. Girgensons (Abols, Daugavinš), 58. M. Redlihs (Džerinš, Bukarts). Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala (Fin.) - Otmachov (Rus.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 4:3, navíc Keninš (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 4650.
ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi - od 23. navíc Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Lotyšsko: Masalskis - Siksna, Galvinš, M. Širokovs, Cibulskis, Jerofejevs, Sotnieks, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - M. Redlihs, Džerinš, Bukarts - Meija, Indrašis, Skvorcovs - Abols, Bicevskis, E. Kulda. Trenéři: Leonids Beresnevs, Girts Ankipans a Karlis Zirnis.

Reklama

Související témata: