Hlavní obsah

Švédsko - Dánsko 5:2Dánové trápili Švédy jen třetinu, Tři korunky využily čtyři přesilovky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Ehlers 0 : 1
28. Rosén 1 : 1
29. Backlund 2 : 1
38. Nygren 3 : 1
39. Backlund 4 : 1
50. Nyquist 5 : 1
60. Jensen 5 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Švédska porazili na mistrovství světa v Moskvě Dánsko 5:2 a po dvou zápasech mají na kontě pět bodů stejně jako česká reprezentace, s kterou se utkají v pondělí. Oba týmy se se shodným skóre dělí o první místo ve skupině A. Dánsko sice v severském derby vedlo, ale Švédové čtyřmi góly ve druhé třetině otočili vývoj zápasu.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Švédský útočník Mikael Backlund slaví se spoluhráči gól proti Dánsku.

Článek

Dvěma góly se na výhře favorita podílel Mikael Backlund, tři asistence si připsal Linus Omark. Vítězové se čtyřikrát prosadili v početní výhodě.

Švédové v pátek nečekaně ztratili bod za výhru nad Lotyšskem až v prodloužení, další ztrátu ale nedovolili. Dánové sice vyhráli první třetinu, když se prosadil v přesilové hře Ehlers, ve druhé třetině ale favorit duel otočil.

V 28. minutě vyrovnal Rosén a poté v přesilových hrách jeho spoluhráči definitivně zlomili dánský odpor. Nejprve skóroval Backlund a pak se Dánům stal osudným faul Jespera B. Jensena, který dostal čtyřminutový trest za hru vysokou hokejkou. A Švédové toho dvakrát využili. Nejdříve se prosadil Nygren, potom se v zápase podruhé mezi střelce zapsal útočník Calgary Backlund.

Po 40 minutách tak bylo jasné, že Dánsko nenaváže na výhru nad Norskem a tentokrát vyjde bodově naprázdno. O pátý švédský gól se postaral v další početní výhodě Nyquist, poslední slovo měl ale šest sekund před koncem Jesper B. Jensen.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Moskva):
Švédsko - Dánsko 5:2 (0:1, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. Rosén (Fantenberg, Ritola), 29. Backlund (Ericsson, Omark), 38. Nygren (Omark, Sundström), 39. Backlund (Ericsson, Omark), 50. Nyquist - 16. Ehlers (J. Jensen, Eller), 60. J. Jensen (Bjorkstrand, Green). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Iverson - Chartrand-Piche (oba Kan.), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 5:8. Využití: 4:1. Diváci: 5385.
Švédsko: Fasth - Larsson, E. Gustafsson I, Fransson, E. Gustafsson II, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Ritola - Lundberg, Sjögren, Norman. Trenér: Pär Marts.
Dánsko: Dahm - J. Jensen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Nielsen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Kristensen - Ehlers, J. Hansen, Eller - Storm, Nicklas Jensen, Madsen - Bjorkstrand, Christensen, Green - Starkov, Poulsen, Bau Hansen. Trenér: Jan Karlsson.

Reklama

Související témata: