Hlavní obsah

Finsko - Německo 5:1Finové vyhráli na MS i podruhé, porazili bez potíží Německo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Laine 1 : 0
10. Komarov 2 : 0
30. Aho 3 : 0
38. Koskiranta 4 : 0
39. Macek 4 : 1
60. Laine 5 : 1
Záznam online reportáže

Petrohrad

Hokejisté Finska úspěšně zvládli i druhé vystoupení na mistrovství světa a v základní skupině B v Petrohradu porazili Německo 5:1. Po Bělorusech tak i dnešního soka zdolali výrazným čtyřbrankovým rozdílem. Dva góly Seveřanů dal osmnáctiletý útočník Patrik Laine, jenž navrch přidal i asistenci.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Ville Pokka z Finska (vpředu) a německý útočník Yannic Seidenberg v zápase MS.

Článek

Finové po vlastním prohřešku proti pravidlům otevřeli v sedmé minutě skóre ze zkrácené přesilovky, když se již potřetí na turnaji prosadil parádní ranou mladík Laine. Z kruhu pro vhazování nejprve zakončením bez přípravy minul branku, vzápětí dostal nabito znovu a opravným pokusem již zacílil přesně.

Talentovaný forvard, u něhož se předpokládá jedna z nejvyšších pozic na letošním draftu, pak v 10. minutě připravil v další přesilovce gólovou pozici pro Jokinena, ten však místo zakončení do odkryté branky ještě poslal puk na brankoviště Komarovovi a bylo to 2:0.

Finové s přehledem kontrolovali zápas a jejich pohodu zvýraznila ještě další trefa při nestandardním počtu hráčů na ledě. V polovině utkání byl na konci kombinace při hře čtyři na čtyři Aho a přidal třetí gól Finů. Když v 38. minutě po Pyöräläho přihrávce stačilo Koskirantovi nastavit čepel hole, aby překonal Pielmeiera, bylo o vítězi rozhodnuto.

Ještě před druhou přestávkou sice povedenou střelou z mezikruží pokazil Koskinenovi čisté konto Macek, ale poslední slovo měl tři vteřiny před závěrečnou sirénou v přesilovce opět Laine. Z úhlu se trefil přesně do horního rohu německé branky.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):
Finsko - Německo 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Laine (Hietanen, Jokinen), 10. Komarov (Jokinen, Laine), 30. Aho (Mikael Granlund), 38. Koskiranta (Pyörälä, Komarov), 60. Laine (M. Koivu, Mikael Granlund) - 39. Macek (Draisaitl, Kahun). Rozhodčí: Mayer (USA), Olenin (Rus.) - Kaderli (Švýc.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 6:9, navíc Holzer (Německo) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 4409.
Finsko: Koskinen - Kukkonen, Ohtamaa, Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Salmela - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.
Německo: Pielmeier - Holzer, Ehrhoff, Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun, Ankert - Fauser, M. Goc, Kahun - Macek, Schütz, Gogulla - Rieder, Draisaitl, Reimer - Kink, Hager, Seidenberg. Trenér: Marco Sturm.

Reklama

Související témata: