Hlavní obsah

Kazachstán - Norsko 2:4Norové se na Čechy naladili výhrou. Probojovali se na postupovou příčku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Johannesen 0 : 1
7. Dawes 1 : 1
34. Olimb 1 : 2
36. Bochenski 2 : 2
39. Olimb 2 : 3
58. Zuccarello 2 : 4
Záznam online reportáže

Moskva/Petrohrad
Aktualizováno

Norští hokejisté na letošním mistrovství světa vybojovali první vítězství za tři body, když v duelu skupiny A zdolali Kazachstán 4:2. Seveřané se tak před čtvrtečním duelem s Českou republikou posunuli s pěti body na čtvrtou příčku. Kazaši dokázali dvěma využitými přesilovkami duel dvakrát srovnat. Norové měli v zápase převahu, nicméně definitivně si mohli oddechnout až po gólu při risku soupeře bez brankáře v samém závěru.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Radost norských hokejistů při utkání s Kazachstánem.

Článek
Fotogalerie

"Čeká nás teď velmi těžký zápas proti Čechům a víme, že oni, Rusové a Švédové jsou lepší než ostatní v naší skupině. Ostatní si ale berou body navzájem, takže máme naději," uvedl autor vítězné branky Ken Andre Olimb, který doufá, že Norové dokážou postoupit do čtvrtfinále.

Souboj dvou týmů, které byly ve vyrovnané moskevské skupině stále ve hře o postup, začal lépe pro Nory. Ve 4. minutě otevřel skóre krátce po skončení přesilové hry Johannesen. "Je fajn dát gól, ale hlavní je, že jsem ve hře," řekl Johannes Johanneson.

Vzápětí mohl přidat další gól Bastiansen, Kolesnikova v kazašské brance ale nepřekonal. I díky tomu mohl v 7. minutě, čtyři sekundy před koncem přesilovky, vyrovnat Dawes.

Oba celky následně nevyužily řady početních výhod, skóre se změnilo až ve 34. minutě, kdy se prosadil Ken Andre Olimb. Kazachstán ale následně potvrdil, že je zatím nejúspěšnějším týmem na MS ve využívání přesilových her. O vyrovnání se postarala další zámořská posila týmu kouče Nazarova Bochenski.

Norsko však dokázalo ještě ve druhé třetině odpovědět, vedení na stranu Seveřanů vrátil druhý z bratrů Olimbů Mathis, který překonal Kolesnika po individuální akci. Gól útočníka Düsseldorfu se ukázal jako klíčový, Kazachstán totiž už vyrovnat nedokázal a navíc při závěrečném risku bez brankáře inkasoval počtvrté.

Hrdinou zápasu byl i norský obránce Jonas Holös, který strávil na ledě nezvyklých 31:07 minut a v hodnocení plus minus bodů skončil na čísle +3.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Moskva):
Kazachstán - Norsko 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Dawes (Boyd, Semjonov), 36. Bochenski (Savčenko, Dawes) - 4. Johannesen (Forsberg), 34. K. Olimb (Nörstrebö, Rosseli Olsen), 39. M. Olimb (K. Olimb, Holös), 58. Zuccarello (Haugen). Rozhodčí: Mayer (USA), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 9:6. Využití: 2:0. Diváci: 7384.
Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza - Dawes, Bochenski, Boyd - Starčenko, Rymarjev, Ivanov - Chuďakov, Krasnoslobodcev, Puškarjov - Panšin, Solarjov, Markelov. Trenér: Andrej Nazarov.
Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödergaard - Bastiansen, Zuccarello, Martinsen - K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen - Röymark, Forsberg, Valkvae Olsen - Dahlström, Trettenes, Stene - Ask. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: