Hlavní obsah

Šimkova tvrdá sebekritika překvapila i Vůjtka. Beka si vzal stranou, on pak dal gól

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Den před zápasem s Norskem přišel mezi novináře do mixzóny a dlouho upřímně vyprávěl, že se svými výkony na mistrovství světa není spokojený. Vůbec se nešetřil, až se i kouč hokejové reprezentace Vůjtek po přečtení rozhovoru podivoval, jak je Radim Šimek zbytečně sebekritický. Liberecký obránce si moc přál, aby se právě proti Norům nastartoval a navázal na výkony z extraligového play off. Podařilo se. V zápase byl jistý, navíc se v moskevském Ledovém paláci dočkal i premiérového gólu na světovém šampionátu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Spoluhráči gratulují střelci pátého českého gólu proti Norům Radimovi Šimkovi (vlevo).

Článek

Už se tedy cítíte sebevědomější?

Když jsem ráno před zápasem vstal, řekl jsem si, že musím myslet pozitivně. Hlava totiž dosud nefungovala, jak měla. A pomohli mi i trenéři.

Čím?

Ve čtvrtek si mě vzali stranou a povzbudili mě. Říkali, že hraju dobře, že to není tak špatný. Do utkání jsem vstoupil s chladnou hlavou, povedly se mi maličkosti, od kterých jsem se odrazil. Na začátku druhé třetiny jsem tam dal docela dobré tělo a i takové momenty vás dostanou do zápasu.

Trenér Vladimír Vůjtek o Šimkově sebekritice:
Četl jsem ten rozhovor a Radim mě trošku překvapil, že se vyjádřil tak kriticky. Jeho výkony totiž nebyly takové, jak je komentoval. Byly o hodně lepší.

Neříkáte si zpětně, že jste na sebe byl až moc přísný?

Nevím... Nechci chodit okolo horký kaše. Když se necítím dobře, tak to řeknu na plnou hubu. Tak jsem to prostě řekl.

Co se vám honilo hlavou, když jste pak v polovině zápasu vstřelil gól?

Dát gól na mistrovství světa, to je krásný pocit. Vždyť loni jsem na šampionát koukal a vůbec se mi nesnilo, že bych na něm letos mohl hrát a dokonce dát gól.

Navíc parádní. Bekhendem přesně pod horní tyčku...

Není to oblíbené mé zakončení, ale vyplynulo ze situace. Dostal jsem nahrávku mezi kruhy od Birnera, puk mi ujel a měl jsem ho na dlouhou hokejku. Tak jsem ho zkusil poslat na branku bekhendem. Gólman asi nic neviděl, někdo před ním stál.

Schoval jste si po premiérové trefě na šampionátu puk?

Vzal jsem si ho, ale rozmýšlel jsem se. První gól v reprezentaci jsem totiž dal ve Znojmě Švédům v přípravě. Ale tohle je přeci jen první gól na mistrovství. Jako malý kluk jsem totiž snil o tom, jaké by bylo si na něm zahrát. Jsem trenérům vděčný, že mě vzali. A motivuje mě to k ještě tvrdší práci, než jsem dělal v Liberci.

Může být váš příběh, kdy jste se hned v první sezóně v reprezentaci dostal až na šampionát, motivací pro ostatní mladé extraligové hokejisty?

Můžou v tom vidět šanci. Vždyť Ondra Vitásek (současný obránce Liberce)začínal před dvěma roky sezónu v prvoligových Benátkách a pak se taky dostal na mistrovství světa.

Reklama