Hlavní obsah

Faksa posílí reprezentaci na MS. Chtěl jet i Hemský, možná je na nás naštvaný, řekl Vůjtek

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz
Aktualizováno

Dvaadvacetiletý centr Radek Faksa z Dallasu posílí českou hokejovou reprezentaci na světovém šampionátu v Rusku. Oznámil to trenér Vladimír Vůjtek po zápase s Kazachstánem. Faksa, jehož zámořský celek vypadl ve druhém kole play off NHL se St. Louis, v národním týmu ještě nikdy nehrál.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Radek Faksa (12) z Dallasu jásá po gólu proti Minnesotě.

Článek

Jeho klubový spoluhráč Aleš Hemský se naopak na šampionátu nepředstaví. "Aleš Hemský chtěl jet. Možná je na nás trošku naštvaný, my jsme si ale na soupisce nechali jen jedno volné místo pro útočníka. A to jsme dali Radkovi," řekl Vůjtek, jenž se pro Faksu rozhodl kvůli jeho univerzálnosti.

„Může nastoupit vlevo, vpravo i na centru. První tři pětky nám navíc hrají dobře a Aleš těžko může hrát ve čtvrté formaci. Bylo to dilema, Aleš je dobrý a zkušený hráč. Mrzelo nás, že jsme si nenechali o místo navíc, ale na začátku šampionátu jsme nechtěli hrát jen se dvanácti útočníky. Nejsme Rusové, kteří zápasy vyhrávají suverénně a můžou hrát na jedenáct útočníků. Teď na tom jedno místo trochu chybí, ale kdo to mohl před turnajem čekat," prohlásil Vůjtek.

Debutant Faksa zaplní jedno ze zbývajících dvou míst pro hráče v poli na soupisce týmu kouče Vladimíra Vůjtka, druhé si trenéři vyhradili pro jednoho z obránců. Poslední místo zaplní brankář Matěj Machovský.

"Nechtěl jsem jít do rizika, že bychom měli zapsaných jen sedm obránců. Doufám, že nás ještě čeká pět zápasů a stát se může cokoliv," vysvětluje Vůjtek, proč spolu s Faksou nevzal i Hemského.

V sobotu by chtěl mít jasno, jak bude vypadat finální soupiska českého týmu. Teď už jde jen o to, jestli do obrany dopíše Adama Poláška nebo Petra Zámorského. Určitě tak premiéru na šampionátu nezažije plzeňský útočník Dominik Kubalík. "Chtěli bychom mít zítra soupisku kompletní."

Faksa by měl do Moskvy přiletět v sobotu večer, odpolední trénink s mužstvem tak ještě nestihne. Na led poprvé půjde až v neděli dopoledne a není jisté, jestli nastoupí i ten den odpoledne proti Dánům, nebo až v úterý v závěrečném zápase skupiny proti Švýcarům. „Záleží na něm, jak se bude cítit. Bude mít za sebou dlouhý let, ale má chuť přijet a hrát," těší Vůjtka. „Můj plán je zatím takový, že nám posílí čtvrtou formaci. Podle výkonů se ale může posunout výš," říká Vůjtek o čtvrté posile týmu z NHL.

Faksa v této sezóně debutoval v NHL a ve 45 zápasech zaznamenal 12 bodů za pět branek a sedm asistencí. Ve 13 utkáních play off vstřelil tři góly a na dva přihrál. Dallas si ho vybral v roce 2012 jako třináctku draftu.

Reklama