Hlavní obsah

Je potřeba vstřelit i ošklivý gól, tvrdí Hnilička. Před trenéry smeká klobouk a tajně doufá ve zlato

Kladno

Zmrazili moskevský Ledový palác triumfem nad silnou a favorizovanou sbornou, nezlomila je dvoubranková ztráta se Švédskem, které Češi po parádním obratu zdolali 4:2. Před šampionátem podceňovaná hokejová reprezentace v pěti zápasech ani jednou neprohrála a nečekaně míří za první příčkou ve skupině A. Fanoušci jsou z výkonů národního týmu na turnaji nadšení stejně jako bývalý brankář Milan Hnilička. Trojnásobného mistra světa a olympijského šampióna z Nagana ohromila pohoda a sebevědomí, které z výběru Vladimíra Vůjtka doslova čiší.

Milan Hnilička hodnotí výkony národního týmu na MS v Rusku.Video: Sport.cz

 
Článek

Někdejší vynikající gólman a majitel tří zlatých medailí z let 1999, 2001 a 2005 sledoval úvodní tři vystoupení národního mužstva na MS přímo v Moskvě a z předváděné hry byl příjemně překvapený.

"Už jak kluci začali turnaj, to byl signál, že by nás mohlo čekat výjimečné mistrovství. Makají každé střídání. Ještě k tomu hrají atraktivní hokej, což je pro našeho diváka potěšující. Takže si to užívám asi stejně jako ostatní fanoušci a držím klukům pěsti. Co se mi nejvíc líbí, je, že z kluků evidentně sálá sebevědomí. Mají dobrou partu a klobouk dolů před trenéry, jak se jim to podařilo poskládat. Co je důležitý, že tam hrají kluci, kteří na tom mistrovství chtějí být. Bojují o své místo, o svoje jméno. A je to na té hře strašně znát," těší Milana Hniličku.

Mužstvo v Moskvě šlape, dokázalo se vypořádat i s některými kritickými momenty. S Lotyšskem na poslední chvíli odvrátilo porážku, v souboji s Tre Kronor předvedlo po nevydařené první třetině senzační obrat, což svědčí o síle a charakteru týmu.

"Mají i notnou dávku štěstí. Hodně věřím, že kluci si evidentně chodí lehnout s tím, že zítra vyhrají a pak za to dostávají takové odměny. Dokážou zápasy otočit a ten hokejový bůh, jak ho nazýváme, je jim nakloněn," libuje si bývalá opora reprezentace.

Plekancova řada je lídrem

Český tým si vítězstvím nad Kazachstánem (3:1) s předstihem zajistil účast v play off. Svěřence trenéra Vůjtka prověří před klíčovým čtvrtfinále ještě duely s Dánskem a Švýcarskem. V nich se pokusí vylepšit hru v početních výhodách, které zatím nejsou hlavní zbraní národního týmu. Z osmnácti přesilovek využil český výběr jen tři. V této statistice je na turnaji až dvanáctý, úspěšnost využití činí necelých sedmnáct procent.

"Někteří kluci si to i sami pojmenovali, co jim možná v přesilovce trochu chybí. Kdybychom fakt hodně chtěli hledat nějakou chybu v naší hře, tak možná důraz do brány. A snažit se o nějakej ošklivej gól, zatím jsme dali spoustu krásných. Čím ten turnaj jde dál, tak je potřeba vstřelit i nějaký ošklivý gól. K tomu dojde, pokud je minimálně jeden hráč před bránou a to se nám v přesilovkách zatím až tak moc nedařilo," připomněl.

Po dvou dnech volna zničil národní tým houževnaté Nory, s kterými se na velkých turnajích většinou trápí. Ke kanonádě (7:0) vydatně přispěla i třetí formace Kašpar, Kousal, Zohorna, což je další z důležitých faktorů.

"Je cítit z toho týmu, že všechny lajny hrajou. Já bych vyzdvihl tu první, která ten tým opravdu táhne. Když je potřeba, tak skórují. Individuálně nebudu mluvit, není potřeba. Ale ta první formace hraje jako lídr."

Furch a Francouz? Fantastičtí, chválí Hnilička

Úžasnými výkony se na šampionátu zatím prezentují oba brankáři. Poté, co uhasly naděje, že na MS dorazí brankáři z NHL, českým příznivcům možná malinko zatrnulo. Šanci dostali mladí gólmani z KHL Dominik Furch a Pavel Francouz, kteří nemají příliš zkušeností z velkých turnajů. Zvládnou velký tlak? Jak se zdá, obavy byly zbytečné, oba zatím mužstvo na turnaji výrazně drží!

"Jsou fantastičtí, co k tomu říct jinýho. Oba dva jsou velkou oporou pro mančaft. Tým jim věří, což je parádní a i díky nim hraje tým tak, jak hraje. Mít dva gólmany, kteří mají horkou ruku, jak se říká (úsměv), trenéři se mohou spolehnout na kteréhokoliv z nich, to je pro mužstvo obrovsky pozitivní signál," usmívá se Hnilička.

Furch s Francouzem se mezi tyčemi střídají a těžkou hlavu z toho, kdo bude v příštím utkání chytat, si moc nedělají. Není na nich vůbec znát, že oba chytají na seniorském MS poprvé. Svou roli zvládají na jedničku.

"Určitě mě to překvapuje, protože sám si dodnes pamatuju svůj první zápas v národním týmu na MS a není to to nic jednoduchého. Oba kluci to zvládají, jako kdyby se nic nedělo. Klobouk dolů," říká Hnilička, který marně přemýšlí, kterého gólmana by upřednostil pro blížící se čtvrtfinále.

"Opravdu nevím. Je to prekérní situace pro trenéry. Mají výhodu v tom, že si mohou vybrat kteréhokoliv z nich a já jsem přesvědčený, že kterýkoliv z nich je schopen posunout tým až do finále," ujišťuje.

Věří v úspěch

Trenérský štáb se po duelu s Kazachstánem rozhodl doplnit výběr o útočníka Dallasu Radka Faksu. Univerzál, který o sobě dal vědět v letošním play off NHL, má za sebou premiérovou sezónu v zámořské soutěži. Ve 45 zápasech zaznamenal 12 bodů za pět branek a sedm asistencí. Ve 13 utkáních vyřazovací části vstřelil tři góly a na dva přihrál. Stars si ho vybrali v roce 2012 jako třináctku draftu.

"Stoprocentně to bude posila. Nemyslím si, že by trenéři narušili tuhle partu. Mužstvo ví, jak se k novým hráčům postavit a má tam starší hráče, kteří jsou vynikající. Tady možná budu jmenovat, Tomáš Plekanec a Roman Červenka to jsou hráči, kteří to tam určitě morálně drží a to je důležité pro to, aby si tým tu pohodu udržel," říká Hnilička.

Národní tým čeká na cenný kov z MS čtyři roky. Hnilička věří, že medaili v Rusku Vůjtkův výběr vybojuje. "Nerad bych to klukům zakřikl, ale pevně věřím, že to dotáhnou na skvělý úspěch a tajně doufám v tu nejcennější," dodal.

Jak dopadnou čeští hokejisté na MS v Rusku?
Stanou se mistry světa
60,4 %
Budou stříbrní
15,5 %
Získají bronz
11,8 %
Medaili nevybojují
12,3 %
Celkem hlasovalo 7056 čtenářů.

Reklama