Hlavní obsah

Rusko - Švýcarsko 5:1Švýcaři rozjetou ruskou mašinu nezastavili, Ovečkin přihrával

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Tělegin 1 : 0
29. Kuzněcov 2 : 0
49. Tělegin 3 : 0
56. Širokov 4 : 0
59. Moser 4 : 1
60. Mozjakin 5 : 1
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Ruští hokejisté na domácím mistrovství světa slaví čtvrtou výhru. Už i s třemi posilami z Washingtonu v čele s vyhlášeným snajprem Alexandrem Ovečkinem zdolali v Moskvě Švýcarsko přesvědčivě 5:1 a znovu se posunuli na druhou příčku skupiny A za vedoucí český tým, na který ztrácejí dva body. Dva góly vítězů vstřelil Ivan Tělegin, Ovečkin přihrával na vítěznou trefu Jevgeniji Kuzněcovovi. Sborná z posledních třech zápasů vytěžila devět bodů při skóre 19:2.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský forvard Sergej Mozjakin (vpravo) v souboji s Julianem Walkerem.

Článek
Fotogalerie

Ovečkin s klubovým spoluhráčem Kuzněcovem a Burmistrovem vytvořili novou elitní formaci Rusů, hlavní hvězdou zápasu však byl Tělegin, který v 6. minutě otevřel skóre. Další branky mohly vstřelit oba týmy v přesilových hrách, brankáři Bobrovskij i Berra však byli bezchybní. Ruský gólman v závěru první třetiny nakrátko opět pustil na led náhradníka Sorokina.

V 29. minutě se předvedly posily Ovečkin s Kuzněcovem. Na 2:0 zvýšil Kuzněcov, přičemž jeho úspěch musel stejně jako první gól potvrdit videorozhodčí. Stejná dvojice byla blízko branky i v 33. minutě, Kuzněcov ale tentokrát nezamířil přesně. Krátce nato mohl snížil Walker, ale Bobrovskij jeho pokus zlikvidoval.

Potřetí se skóre změnilo v 49. minutě, kdy se podruhé prosadil Tělegin. Předtím sborná hrála přesilovku pět na tři, gól ale dát nedokázala. V pokračující klasické výhodě hosty zachránilo jen Berrovo posunutí branky, za což dostal trest.

Švýcaři následně při početní výhodě riskovali bez Berry, snížit se jim ale nepodařilo. Naopak domácí fanoušky rozjásal Širokov. Až poté se dočkal i soupeř a Moser snížil na 1:4. Poslední slovo však měla dvojice Dacjuk - Mozjakin, která se 17 sekund před koncem postarala o pátý gól Ruska.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A (Moskva):
Rusko - Švýcarsko 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 6. Tělegin (Ljubimov), 29. Kuzněcov (Ovečkin), 49. Tělegin (Ljubimov), 56. Širokov (Zajcev), 60. Mozjakin (Dacjuk, Sannikov) - 59. Moser (Weber, Niederreiter). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala (Fin.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:8, navíc Grossmann (Švýc.) 10 min. Bez využití. Diváci: 11 222.
Rusko: Bobrovskij (18.-20. Sorokin) - Vojnov, Jemelin, Antipin, Orlov, Zajcev, Marčenko, Bělov - Ovečkin, Kuzněcov, Burmistrov - Sannikov, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin - Širokov. Trenér: Oleg Znarok.
Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Schneeberger, Blum, Weber, Marti, Grossmann - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Schappi, Andrighetto -Ambühl, Hollenstein, Walser - M. Wieser, D. Wieser, Walker. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata: