Hlavní obsah

Švýcarsko - Švédsko 2:3 SNBurakovsky zajistil Švédům výhru v nájezdech nad Švýcary

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Andrighetto 1 : 0
32. Sundström 1 : 1
45. Hollenstein 2 : 1
51. Nyquist 2 : 2
65. Burakovsky (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Švédska porazili ve svém šestém zápase na mistrovství světa v Moskvě Švýcarsko 3:2 po samostatných nájezdech, posunuli se na druhé místo tabulky a udrželi se ve hře o vítězství ve skupině. Zápas rozhodl ve čtvrté sérii útočník Andre Burakovsky z Washingtonu, který nastoupil na turnaji poprvé. Švýcaři jsou čtvrtí a v úterním závěrečném zápase ve skupině proti české reprezentaci budou bojovat o postup do čtvrtfinále.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Johan Sundström střílí vyrovnávací gól na 1:1.

Článek
Fotogalerie

Švýcaři vědomi si bodového zisku Dánska v souboji s českým týmem začali aktivně a v první třetině byli trochu nečekaně aktivnějším týmem. Brankáře Markströma však dokázali překonat jen jednou, v 19. minutě otevřel skóre Andrighetto.

Berra držel čisté konto až do 32. minuty, kdy Sundström po šesti sekundách bleskově využil přesilovou hru. Už předtím se sice Švédové dvakrát prosadili, ale rozhodčí jejich góly neuznali - nejprve kvůli hře vysokou holí a poté kvůli předchozímu faulu.

Ve 46. minutě si však Švýcaři vzali vedení zpět. Švédové hráli v šesti a Hollenstein v početní výhodě nechytatelně tečoval Blumovu střelu. Přesilovky ovlivňovaly zápas i nadále. Švýcaři mohli zvýšit při dalších trestech soupeře, který hrál 17 sekund dokonce ve třech, třetí gól ale nepřidali.

A Seveřané je za to potrestali. Vyloučení Walsera zužitkoval sedmým gólem na turnaji Nyquist. Hráči ze země Helvétského kříže faulovali i nadále a dokonce 59 sekund museli hrát ve třech proti pěti, Švédové však rozhodnout nedokázali. Vítěze tak určily až samostatné nájezdy. V nich se ve skvělém světle předvedl Burakovsky, který překonal Berru dvakrát a zajistil Švédům bonusový bod.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina A (Moskva):
Švýcarsko - Švédsko 2:3 po sam. náj. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Andrighetto (Schneeberger), 45. Hollenstein (Blum. Ambühl) - 32. Sundström (Omark, Nygren), 51. Nyquist (Larsson, Rosén), rozhodující nájezd Burakovsky. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Fonselius - Nieminen (oba Fin.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 9:8. Využití: 1:2. Diváci: 8214.
Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Weber, Blum, Grossmann, Schneeberger, Marti - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Ambühl, Walser - Schappi, Andrighetto, Hollenstein - M. Wieser, D. Wieser, Walker - Martschini. Trenér: Patrick Fischer.
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Lindholm, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Burakovsky - Norman, Sjögren, Lundberg - Ritola. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata: