Hlavní obsah

Arogantní Švédy jsme měli srazit, litují Švýcaři. Proti Čechům všechno zlomíme, věří kouč

Moskva

Po šesti zápasech mají na svém kontě jedinou výhru v základní hrací době, přesto jsou hokejisté Švýcarska stále ve hře o postup do čtvrtfinále. Potřebují ale nutně v úterním duelu porazit Českou republiku. Před rozhodujícím duelem jim, zdá se, sebevědomí nechybí.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švýcarští hokejisté se radují z gólu proti Švédsku, jemuž nakonec podlehli po nájezdech.

Článek

Hokejisté helvétského kříže po úvodních porážkách s Kazachstánem a Norskem sklízeli z řad svých fanoušků i médií pořádnou kritiku. Výkony i výsledky se však přeci jen zlepšily a po nedělní porážce od Švédů 2:3 po samostatných nájezdech už zase v zemi pod Alpami roste kuráž.

„Škoda, že jsme arogantním Švédům nezasadili rozhodující úder. Ale vybojovali jsme alespoň bod, který nám dává zase naději," píše švýcarský deník Blick. Zároveň připomíná, že reprezentace bude nejspíš potřebovat tři body z duelu s Čechy, za předpokladu že Dánové porazí v normální hrací době již jistě sestupující Kazachy.

„Alespoň víme, kolik z posledního zápasu potřebujeme bodů," řekl po porážce se Švédy Felicien Du Bois, jenž si vyčítal vlastní nedisciplinovanost. „Ta porážka extrémně bolí. Měli jsme získat alespoň dva body. Jsem frustrovaný, protože já sám jsem byl třikrát na trestné lavici. Je mi líto, že takhle oslabuji tým," obviňoval se.

Vždyť mají stejně hráčů z NHL jako my

Právě prohřešky proti pravidlům brzdily švýcarský tým v aktivitě. „Celkově jsme předváděli velmi dobrý hokej. Rozdíl byl nakonec jen v detailech. V každém případě by nás ale měl znepokojovat příliš vysoký počet vyloučených," přitakával Nino Niederreiter.

I deník Neue Zürcher Zeitung předváděnou hru Švýcarů chválí a nabádá, že ani proti Čechům se není čeho bát. „Situace je ošemetná, protože Česká republika vede celou skupinu A. Ale i proti aktuálně šestému týmu světa se dá vyhrát. Vždyť má v kádru stejný počet posil z NHL (Plekanec, Pastrňák, Jordán a Faksa) jako máme my (Niederreiter, Andrighetto, Berra, Weber).

I trenér Patrick Fischer je před měřením sil s týmem Vladimíra Vůjtka velmi optimistický. „Až dosud jsme byli za dobré výkony velmi špatně odměněni. Proti České republice se to ale změní," je si jistý Fischer před utkáním, které začíná v úterý už od 11:15.

Jak dopadne zápas českých hokejistů proti Švýcarsku na MS v závěru bojů skupiny A?
Výhrou Čechů v normální hrací době
78,5 %
Výhrou Čechů v prodloužení nebo po samostatných nájezdech
5,2 %
Výhrou Švýcarů v normální hrací době
13,1 %
Výhrou Švýcarů v prodloužení nebo po samostatných nájezdech
3,2 %
Celkem hlasovalo 18163 čtenářů.

Reklama