Hlavní obsah

USA - Slovensko 2:3 PPMarný boj! Slováci vyhráli až v prodloužení. MS pro ně končí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Jaroš 0 : 1
28. Nelson 1 : 1
43. Foligno 2 : 1
53. Skalický 2 : 2
61. Daňo 2 : 3
Záznam online reportáže

jsv, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Hokejisté Slovenska na MS končí. Výhra 3:2 po prodloužení nad týmem USA jim k postupu do čtvrtfinále nestačí. V boji proti Američanům přitom naši sousedé měli i přes čtyři předešlé prohry v řadě šanci ještě urvat postup. Potřebného vítězství v normální hrací době se však nedočkali. Soupeř ve třetí třetině dovršil obrat na 2:1. Svěřenci trenéra Cígera vyrovnali, ale víc nestihli a propustili svého soupeře mezi osm nejlepších.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Američan Brock Nelson a slovenský brankář Július Hudáček.

Článek
Fotogalerie

Daňo Slovákům nakonec zajistil hořké vítězství v prodloužení. Bitva bývalých federálních partnerů nebude, ve čtvrtfinále vyzvou český tým Američané.

Při tříbodové ztrátě pátých Slováků na čtvrté Američany byly před utkáním karty rozdány jasně - jakýkoliv bodový zisk nechá ve hře zámořský výběr. Ten měl také v páté minutě první obrovskou šanci po zaváhání gólmana Júliuse Hudáčka. Ten za brankou rozehrál přímo na hůl soupeře, ale pak dokázal odvrátit jasný gól skokem plavmo do brankoviště, kde byla před Hinostrozou prázdná branka.

V 19. minutě to mohlo Američany hodně mrzet, neboť Jaroš po dlouhých 162 minutách a 13 vteřinách ukončil čekání svého týmu na šampionátu na vstřelený gól.

Ještě výrazně lépe mohlo být Slovákům ve 25. minutě, kdy Réway při přesilovce zakončoval bekhendem z dorážky do odkryté branky, jenže minul. Na druhé straně si záhy zahráli v početní výhodě Američané a pouhou vteřinu před návratem potrestaného Graňáka na led si osamocený Nelson poradil při obtížné dorážce a vyrovnal. Další přesilovky stavem nepohnuly.

Gól Daňa byl jen malou náplastí

Nástup do třetí třetiny vyšel výtečně Američanům. Foligno se dokázal zorientovat před Hudáčkovým brankovištěm a favorit otočil skóre na svou stranu. Jenže Slováci nerezignovali. Ve 49. minutě se po hákování Hanifina hodně zlobili na sudí, že po úniku Réwaye neměli možnost zahrávat trestné střílení.

Po skončení svého oslabení Američané dosáhli třetí trefy, tu však rozhodčí neuznali kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Hudáček pak skvěle vychytal Matthewse a na druhé straně dokázal vyrovnat Skalický. Daňo a Lušňák však další možnosti nevyužili a gólem neskončila ani jejeich power play. Gól Daňa v prodloužení tak byl jen malou náplastí.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Skupina B - Petrohrad
USA - Slovensko 2:3 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Nelson (Warsofsky, Vatrano), 43. Foligno (Larkin) - 19. Jaroš (Viedenský), 53. Skalický (Marcinko, Graňák), 61. Daňo (Švarný, Meszároš). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Sidorenko (Běl.) - Lazarev (Rus.), Suominen (Fin). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 5080.
USA: Kinkaid - Wideman, Hanifin, Murphy, McCabe, Warsofsky, Skjei, Santini - Larkin, Matthews, Foligno - Hinostroza, Nelson, Vatrano - Motte, Compher, Connor - Maroon, Hendricks, Fasching - Wood. Trenér: John Hynes.
Slovensko: J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Mikuš, Graňák, Jaroš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Réway, Lušňák, Bakoš - Dravecký, Marcinko, Skalický - Cehlárik, Daňo, Bartánus. Trenér: Zdeno Cíger.
Postoupí čeští hokejisté přes Spojené státy americké do semifinále MS?
Ano
88,2 %
Ne
11,8 %
Celkem hlasovalo 75306 čtenářů.

Reklama

Související témata: