Hlavní obsah

Bělorusko - Francie 3:0Bělorusové odvrátili pád výhrou nad Francií. Maďaři doufali v záchranu marně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Stas 1 : 0
39. Platt 2 : 0
45. Gotovec 3 : 0
Záznam online reportáže

Petrohrad
Aktualizováno

Z elitní skupiny hokejového mistrovství sestupují oba nováčci. Po Kazachstánu získali jistotu také Maďaři, kterým zpečetilo pád vítězství Běloruska nad Francií 3:0. Bělorusko potřeboval k udržení získat alespoň bod. Všechny tři body mu zařídily dvě trefy kapitána Andreje Stase, jeden zásah přidal Geoff Platt.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Běloruský hokejista Sergej Drozd před francouzským brankářem Cristobalem Huetem.

Článek

Maďarsku, které se mezi elitu podívalo poprvé od roku 2009, kdy rovněž okamžitě sestoupilo, nakonec nepomohla ani překvapivá výhra 5:2 nad Bělorusy ve vzájemném souboji. Díky ní ukončili 77 let trvající čekání na vítězství v elitní kategorii MS.Geoff Platt with the quick release as Belarus blank France 3-0 to avoid relegation.

Francouzi, kteří spolu s Německem uspořádají šampionát za rok, před zraky fandících Maďarů v hledišti zápas nevypustili, i když hráli pouze o čest. Měli i první velkou šanci, v níž při přesilovce ve 14. minutě neprostřelil ranou bez přípravy Sacha Treille z mezikruží Kovala.

V úvodu druhé části si Bělorusové zahráli přesilovku pět na tři, kterou přes velký tlak nevyužili. Navíc ji o něco zkrátil faulující Stěpanov. Ve 26. minutě už otevřel skóre dorážkou důrazný Stas. Ještě do druhé přestávky Bělorusové jeli dva na dva, po výměně puku, který hodně poskakoval, trefil Platt nechytatelně horní roh Huetovy branky.

Když pak v 45. minutě volný Stas v poloze klečícího střelce přidal třetí gól, bylo jasné, že Bělorusko si mezi elitou zahraje i v příštím roce. Koval v závěru uhájil nulu, která byla při snaze Francouzů alespoň o čestný úspěch několikrát v ohrožení.

MS v hokeji v Rusku
Skupina B (Petrohrad)
Bělorusko - Francie 3:0
Branky: 26. Stas, 39. Platt, 45. Stas

Reklama

Související témata: