Hlavní obsah

Se Slováky ve čtvrtfinále? Pro fanoušky třešinka, bylo by to ale ošidné, soudí Vůjtek

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Sám přiznával, že nejkrásnější dárek ke svým úterním devětašedesátinám dostal od hráčů v podobě výhry nad Švýcary. Česká hokejová reprezentace díky ní vyhrála na mistrovství světa svou skupinu a pro čtvrtfinále se nemusí stěhovat do Petrohradu, což kouč Vladimír Vůjtek velmi kvituje. „Je dost podstatné, že můžeme zůstat v Moskvě,“ pochvaloval si.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Vladimír Vůjtek na české střídačce během utkání se Švýcary.

Článek

Oddechl jste si tedy, že nemusíte narychlo řešit přesun?

Samozřejmě to je úleva. Balit věci, jet pět hodin vlakem, pak se zase vybalovat, to by byla dost velká komplikace.

Nezestárnul jste na konci utkání se Švýcary, když začali stahovat váš tříbrankový náskok?

Ani ne (směje se). Dostat na konci dva góly od nás ale nebylo moc profesionální, zvlášť když jsme měli přesilovky a mohli si to v klidu uhrát.

Čím si vysvětlujete, že mužstvo za stavu 5:2 tak polevilo?

Kluci podle mě znervózněli, že už je první místo ve skupině blízko a ještě by se to mohlo obrátit. Švýcaři začali hrát vabank a my jim ho svou hrou, kdy beci nějak nezachytávali útoky, umožnili. Jinak jsme ale hráli velice dobře, snad až na pět minut ve druhé třetině jsme měli hru jasně ve své moci.

Vyplatily se vám změny v sestavě. Zaťovič oslavil návrat na led gólem, trefil se i Zohorna, jenž začal jako třináctý útočník. Proč jste se ho rozhodl před třetí třetinou nasadit?

Richard Jarůšek je sice důrazný hráč, ale proti Švýcarům mu to nešlo, nedostával se do hry. Tak jsme Zohornu vrátili do třetí lajny. Hrál dobře, což platí i o Zaťovičovi. Když jde náhradník do hry, měl by ukázat, že je svěží, a měl by se prosadit. A to se povedlo.

Nyní vás čeká čtvrtfinále s Američany. Co o nich soudíte?

Vím jen, že mají v týmu hodně mladých kluků. Druhou skupinu jsme ale nesledovali, takže si je musíme prostudovat. Všechny jejich zápas máme nahrané na videu, tak se podíváme a probereme co a jak.

Kdyby Američané prohráli se Slováky už v základní hrací době, došlo by na derby bývalých federálních partnerů. Nepřál jste si naše východní sousedy víc?

Pro fanoušky z Česka i Slovenska by to byla taková třešinka.

A pro vás? Slováky jste vedl na posledních čtyřech šampionátech...

Pro mě asi taky. Ale zápas se Slováky by byl ošidný.

Přiznejte, nepřepadla vás alespoň na chvilku myšlenka, jestli by nebylo lepší skončit druzí, a jít tak na Německo?

Vůbec ne! Vím, že Němci tady hrají agresivní hokej a po prvních zápasech, které se jim nepovedly, se jejich úroveň začala zvedat. Mají ve svém týmu mladé kluky, třeba Leona Draisaitla, kteří se už prosadili v Americe. Myslím, že Němci budou nepříjemní.

Už víte, jestli do branky pošlete Francouze, nebo Furcha?

Na jednoho vsadit musíme. Ještě ale nejsme s trenéry domluvení, který z nich to bude.

Vy svůj tip máte?

Mám. Ale nebudu ho prozrazovat.

Reklama

Související témata: