Hlavní obsah

Česko - USA 1:2 SNSen o medaili v troskách! Českou reprezentaci z turnaje vyřadil nadějný Matthews

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Zohorna (trestné střílení) 1 : 0
22. Matthews 1 : 1
65. Matthews (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Je konec, česká hokejová reprezentace si na mistrovství světa o medaile nezahraje. Vůjtkovi svěřenci podlehli ve čtvrtfinále turnaje po obrovském dramatu Spojeným státům americkým 1:2 po samostatných nájezdech. Oba góly vítězného týmu vstřelil Matthews. Čekání národního týmu na cenný kov ze šampionátu je tak nejdelší v historii, naposledy ho hokejisté získali v roce 2012. Američané se v semifinále utkají s Kanadou, Češi obsadí konečné páté místo.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Smutek. Čeští hokejisté medaile na světovém šampionátu v Rusku nezískají. Ve čtvrtfinále nestačili na Spojené státy.

Článek
Fotogalerie

Pod dojmem důležitosti se hrál v úvodu velice opatrný hokej s nepřesnostmi na obou stranách, o něco nebezpečnější však přeci jen byli Američané. Vatrana ale vychytal Furch, jehož se trenéři rozhodli v brance upřednostnit před Francouzem, Murphy byl zase nepřesný.

Od poloviny první třetiny však Češi začali přebírat aktivitu. Velice nebezpečný byl pokus Řepíka, puk se po několika odrazech dostal k Birnerovi, od jehož nohy zamířil těsně vedle. Na druhé straně při první přesilové hře Spojených států tečoval kotouč Maroon, Furch ale zasahovat nemusel.

Ještě v témže oslabení navíc pláchnul Zohorna, Maroon ho zahákoval a rozhodčí nařídili trestné střílení. Při něm si útočník Chabarovsku počínal jako mazák - Kinkaidovi naznačil střelu, aby si puk stáhl do bekhendu a otevřel skóre utkání. V závěru první třetiny pálil po pěkné kombinaci první útočné formace Červenka jen do Kinkaidových betonů.

Matthews ze třetí střely Američanů srovnal

Ovšem vstup do druhé třetiny se Vůjtkově partě nevydařil. Auston Matthews, velký talent a očekávaná jednička letošního draftu NHL, se protáhl kolem Šimka a po bekhendovém blafáku našel místo mezi Furchovými betony. Šlo v té době teprve o třetí střelu Američanů na bránu...

Češi se rychle oklepali, hlavně Červenka se dostal do dalších dvou výborných možností, jenže střeleckou smůlu v zápase ne a ne zlomit. Hlavně jeho únik při hře ve čtyřech na obou stranách po gólu volal, jenže zamířil jen do betonu a i jeho dorážka skončila pod tělem Kinkaida.

Spojené státy sice hrozily jen výjimečně, při přesilovce ale mohly obrat dokonat, když Matthews orazítkoval horní tyčku. Kinkaid byl v mnohem větší permanenci než jeho protějšek Furch, chytal však s obrovskou jistotou. Šimkův tečovaný pokus schoval mezi betony a pak se blýskl zejména proti Faksovi. Útočník Dallasu se dostal do sólového úniku, americký brankář mu ale skočil pod nohy a kotouč čistě vypíchnul.

Češi v prodloužení přečkali oslabení ve třech

Blýsknul se ale i Furch. V úvodu třetího dějství nejprve proti střele Nelsona z mezikruží a pak skvěle vyrazil ránu Matthewse, jenž před ním zůstal zcela osamocený. A gólman Omsku pak tým podržel i po nečekaném odrazu puku k volnému Compherovi. Na opačné straně se před branku natlačil s pukem Zaťovič, gól ale nedal, navíc ho sudí překvapivě za nedovolené bránění poslali na trestnou lavici.

Necelých šest minut před koncem základní hrací doby hráli Američané v šesti a přesilovku měli k dispozici i Češi. Jenže ani šestou početní výhodu v utkání nezužitkovali, a tak se šlo do desetiminutového prodloužení ve čtyřech bruslařích na každé straně.

V jeho druhé minutě mohl poslat Ameriku do čtvrtfinále Schroeder, Furch ale vytáhl svůj nejlepší zákrok večera a kotouč lapačkou vyrazil. V 64. minutě zbytečně dohrál Zohorna u mantinelu ve středním pásmu McCabea, sudí ho vyloučili za napadení a český tým šel do třech. Amerika si vyžádala oddechový čas, dlouhou přesilovku ale vůbec nezvládla a Češi tak kritický moment ustáli. Rozhodnout mohl Kovář, Kinkaid ale puk vyhlavičkoval maskou.

Půl minuty před vypršením nastavení ztratil puk Kempný za bránou, puk se dostal k úplně volnému Widemanovi, jehož střelu z bezprostřední blízkosti na poslední chvíli přizvedl do ochranné sítě Kundrátek. A tak došlo až na samostatné nájezdy.

Tradičně úspěšný Kašpar s oblíbeným zakončením mezi betony nepochodil, nedal ani Hendricks. V druhé sérii neproměnil Koukal, jenž v zápase byl jako třináctý útočník, zatímco Matthews Furcha překonal. Zohorna musel dát, na rozdíl od první třetiny selhal a Češi na turnaji končí.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Čtvrtfinále - Moskva:
ČR - USA 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. T. Zohorna z trestného střílení - 22. Matthews (Vatrano, Wideman), rozhodující sam. nájezd Matthews. Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Otmachov (Rus.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:6. Bez využití: Diváci: 7853.
ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Zaťovič, Faksa, Filippi - navíc na nájezd Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
USA: Kinkaid - Murphy, McCabe, Wideman, Hanifin, Warsofsky, Skjei - Foligno, Matthews, Larkin - Hinostroza, Nelson, Vatrano - Schroeder, Compher, Motte - Fasching, Hendricks, Maroon - Wood. Trenéři: John Hynes, David Quinn a Todd Richards.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7