Hlavní obsah

Kanada - Švédsko 6:0Kanaďané suverénně přejeli Švédy, ve finále MS bude zámořský celek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Scheifele 1 : 0
27. Dumba 2 : 0
33. Marchand 3 : 0
33. Domi 4 : 0
52. Stone 5 : 0
54. Brassard 6 : 0
Záznam online reportáže

Moskva
Aktualizováno

Kanaďané jsou jediným celkem, který ve čtvrtfinále mistrovství světa ani jednou neinkasoval. V klíčovém zápase turnaje zdolali hráči Javorového listu Švédsko vysoko 6:0 a je jisté, že v Rusku bude hrát finále jeden ze zámořských celků. Kanaďané se totiž v semifinále střetnou s přemožiteli českého týmu Spojenými státy.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Hokejisté Kanady se radují z branky proti Švédsku.

Článek

Kanaďané rozhodli čtyřmi trefami mezi 19. a 33. minutou. Skóre otevřel Mark Scheifele, ve druhé třetině se pak trefili Matt Dumba, Brad Marchand a Max Domi. Ve třetí části završili výsledek Mark Stone a Derick Brassard. Čisté konto vychytal Cam Talbot.

Zámořský celek, který na turnaji kromě porážky s Finskem sedmkrát vyhrál, usiluje o 26. zlato v historii. Pro Švédy, kteří se stejně jako loni nedostali mezi nejlepší čtyřku a poslední medaili získali v roce 2014 (bronz), turnaj končí.

Krutá rozlučka pro Martse

Zápas byl derniérou Pära Martse, třiašedesátiletý kouč vedl tým Tre kronor naposledy. Švédskou reprezentaci trénoval od roku 2010 a před třemi lety s ní slavil titul mistrů světa.

První příležitost sice patřila při končícím trestu Gallaghera Švédům, jenže Ekholm ji při dorážce proti Talbotovi neproměnil a od Seveřanů to byla na delší dobu poslední větší hrozba. Do přestávky otevřel na druhé straně gólový účet Scheifele.

Ve 25. minutě pykal za zásah do hlavy a krku na dvě plus deset minut Burakovsky a jeho faul potrestal nechytatelnou bombou Dumba. Další šanci sice nevyužil McDavid, ale chvilku po něm právě Dumba pálil od modré čáry, Markström sice puk vyrazil, ale poté, co ho O'Reilly minul, Marchand překonal švédského gólmana potřetí.

"Byli jsme sami ze sebe zklamaní, jak jsme odehráli zápas Finskem," zmínil Matt Dumba porážku 0:4 v posledním utkání v základní skupině. "Ale zároveň jsme věděli, že to ještě nic neznamená. Pořád jsme tu chtěli hrát další tři zápasy a vše napravit proti Švédům. Naneštěstí pro ně jsme dnes odehráli skvělý zápas," řekl Dumba.

Otřesení Švédové sáhli okamžitě k oddechovému času, ale hráči si Martsova slova asi příliš k srdci nevzali, neboť pustili soupeře hned do přečíslení. Domi, jemuž při situaci dvou na jednoho předložil puk ideálně před odkrytou branku Reinhart, zvýšil už na 4:0. Oba góly dělilo pouhých 11 vteřin.

Na začátku třetího dějství se Talbot vyznamenal proti Backlundovi. Ve 46. minutě to Švédové zkusili v šesti bez brankáře, aby tak ještě podpořili takřka celé dvě minuty trvající dvojnásobnou přesilovku, ale jejich snaha byla marná.

"Potřebovali jsme nutně dát gól, tak proč to nezkusit takhle. Měli jsme navíc k dispozici přesilovku pět na tři... Zkusili jsme to, ale nebyli jsme dost dobří na to, abychom to využili. Nedokázali jsme si dnes dobře poradit se situacemi jeden na jednoho, proto jsme prohráli," řekl Marts.

Zmar nejlépe dokumentoval bek Larsson, když v 52. minutě nahrál ideálně na gól Stoneovi. Šestou trefu pak přidal Brassard.

Završil tak největší čtvrtfinálový debakl Švédů od roku 1992, kdy Mezinárodní hokejová federace zavedla systém play off. "Kanaďani dali šest gólů. Je těžké to jen vyslovit. My jsme neskórovali, i když jsme pár šancí měli, ale šest gólů dali oni. Je těžké to vstřebat," uvedl bek Johan Fransson.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:
Čtvrtfinále (Petrohrad):
Kanada - Švédsko 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. Scheifele (O'Reilly, Stone), 27. Dumba (Stone, Scheifele), 33. Marchand (Dumba, Scheifele), 33. Domi (Reinhart, Matheson), 52. Stone, 54. Brassard (Gallagher, Hall). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Ritter (USA), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4, navíc Burakovsky (Švéd.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6090.
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Marchand - Jenner, Reinhart, Gallagher - Stone, O'Reilly, Scheifele - od 21. navíc Domi. Trenér: Bill Peters.
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, Ekholm, Lindholm, Fransson, Fantenberg, od 21. navíc E. Gustafsson II - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Burakovsky - Norman, Sundström, Klasen - Ritola, Sjögren, Lundberg - od 21. navíc Rosén. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7