Hlavní obsah

Bříza: Olympiáda bez hráčů NHL? Ať se na mě nikdo nezlobí, ale hokej je vždy tahoun Her

Moskva

Po dlouhých třinácti letech bude mít Česká republika opět svého zástupce v Radě Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Ve čtvrtek do ní byl zvolen Petr Bříza, jenž působí jako místopředseda Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). „Považuju to za velký úspěch našeho svazu, nechci to personifikovat. Jsem jenom špička pyramidy.“ prohlásil Bříza v dějišti světového šampionátu v Moskvě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Bříza byl zvolen do Rady Mezinárodní hokejové federace.

Článek

Vaše volba ale byla velmi dramatická, že?

IIHF má specifiku, že skupina menších zemí je silnější, má stejný počet hlasů jako silné země. Lobbing je občas nevyzpytatelný. Malé země se domluvily a chtěly rozbourat pořádky. Bylo to hodně těsné, ve finále se o poslední místo rozhodovalo mezi Peterem Forsbergem a mnou. Své zvolení považuju za velký úspěch Českého svazu ledního hokeje, nechci to personifikovat.

Co vaše jmenování do Rady IIHF znamená pro český hokej?

Završení určité etapy, tahle pozice svazu pomůže. Ostatní federace chtějí komunikovat. Probíhá přidělování šampionátů, rozvojové projekty, výměnné programy. Je to zásluha posledních osmi let pod vedením prezidenta svazu Tomáše Krále. Ten má velký respekt u prezidenta IIHF Reného Fasela. Velký podíl úspěchu se může přičíst i pořádání loňského domácího mistrovství světa, které je absolutně nejúspěšnější v historii, což je nám pořád opakováno. Je příjemné takovou chválu poslouchat. Česká republika díky tomu má kredit spolehlivého partnera, který drží slovo.

Mohlo ve váš prospěch hrát i to, že jste se úspěšně podílel na obnovení Ligy mistrů?

V rámci Evropy se snaha pomáhat Lize mistrů cení. Máme v plánu mluvit na valné hromadě ojejí budoucí podobě, probíhají debaty tak, abychom soutěž stabilizovali na dalších šest let. Jsem přesvědčený, že Evropa potřebuje klubovou mezinárodní soutěž. Sešlo z expanzivních plánů KHL, přesto Ligu mistrů potřebujeme. I kvůli možnosti konfrontace extraligových týmů s těmi evropskými.

Má podle vás Liga mistrů ve střednědobém horizontu šanci, že bude mezi týmy i fanoušky uznávaná?

Pokud na pátý pokus neprorazí, bude hokej jediným týmovým sportem, který takovou soutěž nemá. Pak by bylo těžké ji znovu obnovit, všichni cítíme velkou zodpovědnost.

Do čela IIHF byl znovu zvolen René Fasel. V čem jsou jeho největší přednosti?

Je velký diplomat. Nemá žádný skandál, je respektovaná osobnost. V Mezinárodním olympijském výboru je šéfem zimní sekce, má velký respekt i u NHL. Dokáže oslovit nejsilnější skupiny i ty nejslabší.

Jedním ze zásadních témat pro Fasela nyní je, jestli se podaří zajistit start hráčů NHL na olympiádě v roce 2018. On je v tomto ohledu spíš skeptický. Jak se na celou věc díváte vy?

Jsem negativně překvapen, že Mezinárodní olympijský výbor razantně prohlásil, že nebude financovat pojištění zámořských hráčů. Ať se na mě nikdo nezlobí, od Nagana bývá na zimní olympiádě hokej tím nejsladším. Když přivedete ty nejlepší z nejlepších, je to tahoun olympiády. Jednání budou pokračovat, ale velkým nebezpečím je Světový pohár. NHL inklinuje k vytvoření konkurence pro olympiádu i mistrovství světa

V Moskvě jste viděl i neúspěšnou snahu české reprezentace o postup do semifinále šampionátu. Co na vyřazení od Američanů říkáte?

Je mi kluků hrozně líto. Prohra po penaltách je vždycky nejhorší možný konec, který může nastat. Ale mužstvo odehrálo fantastické mistrovství, první místo ve skupině není náhoda. Hokejový život bývá občas krutý, hráči se ale nemají za co stydět.

Reklama