Hlavní obsah

Čeští junioři mají první výhru, protrápili se k vítězství nad Dány

PARDUBICE

V zápase s Kanadou se čeští hokejisté do dvaceti let marně snažili dopřát plné hale alespoň jednu branku, o den později jich stovkám fanoušků v pardubické ČEZ Areně předvedli hned pět. Přesně tolik jich při vítězství 5:2 nasázeli ve čtvrtečním zápase mistrovství světa Dánsku. Nováček elitní skupiny ale favorita utkání potrápil, hattrickem se blýskl Michael Frolík.

Článek

Oproti zápasu s Kanadou udělal trenér Hořava v sestavě několik změn. V brance tentokrát dostal přednost Jakub Kovář a do prvního útoku byli k Frolíkovi nově zařazeni Bártek a Voráček, Látal se přesunul do druhé řady. První lajna s oběma útočnými esy se předvedla už po dvaadvaceti vteřinách. Voráček zatáhl puk po pravé straně, naservíroval jej Frolíkovi a český kapitán měl před sebou jen prázdnou bránu.

HOKEJOVÉ MS "20" ON-LINE NA SPORT.CZ
Skupina AČesko vs. Dánsko

Ve čtvrté minutě hráli Češi první přesilovou hru a bylo to už o dvě branky. Piskáček poslal prudkou přihrávku od modré na Frolíka, který z pravé strany prostřelil dánského gólmana. Ze zápasu uběhlo třináct minut a Frolík dokonal hattrick, když projel dánskou obranou jak nůž máslem. Soupeř se dostával do šancí jen ojediněle a to ještě převážně při své početní výhodě.

Více zaměstnaní byli dánští obránci, čelící jednomu útoku za druhým. Ve 24. minutě neudrželi rozjetého Sklenáře a vedli jsme už o čtyři branky. Za čtyři minuty se dočkali i Dánové, Leder obešel Hampla a bez problémů prostřelil Kováře. V polovině zápasu vyfasoval Szturc dvě plus dvě minuty za hru vysokou holí a Seveřané přidali další gól zásluhou Hjulmanda.

Domácí chtěli v poslední třetině přidat další branky, jenže jejich kombinacím chyběla lehkost a Dánové také přidali na urputnosti při bránění. Navíc vycítili šanci, že kontaktním gólem by mohli zápas ještě zdramatizovat. Češi navíc začali hrát až příliš individualisticky, jako by se každý chtěl zapsat do statistik.

Povedlo se jim to však až při přesilové hře v 52. minutě, kdy se Strapáč v prostoru mezi kruhy dostal k odraženému puku a bleskově propálil vše, co mu stálo v cestě. Další branku málem v závěru ještě přidal Frolík, ale brankář Andersen byl tentokrát pozorný. Skóre se neměnilo ani po závěrečné přesilovce pět na tři v podání českého týmu.

Česko - Dánsko 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Frolík (Voráček), 4. Frolík (Piskáček), 14. Frolík (Voráček), 24. Sklenář (Ondráček), 52. Strapáč (Prokop) - 29. Leder, 34. Hjulmand (Rasmussen, Gronvaldt). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Sterns (USA) - Feola (USA), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 6:9. Využití: 2:0. Diváci: 3260.
Česko: Kovář - Bořuta, Jordán, Piskáček, Parýzek, Suchý, Prokop, Kundrátek, Hampl - Bártek, Frolík, Voráček - Szturc, Strapáč, Látal - Ondráček, Kuběna, Sklenář - Meidl, Semorád. Trenér: Miloslav Hořava.
Dánsko: Andersen - Rasmussen, Larsen, Lauridsen, Gronvaldt, Pedersen, J. Jensen - Lund, Eller, Boedker - Poulsen, Holgaard, Hardt - A. Jensen, Hjulmand, N. Jensen - Leder, Lassen, Henriksen. Trenér: Ken Babey.

Reklama

Související témata: