Hlavní obsah

VIDEO: Jak je dobré míti Kuzněcova - parádní výkon ruského hokejisty na MS

BUFFALO

Jevgenij Kuzněcov, tohle jméno dnes letí po širé Rusi určitě nejen z úst všech hokejových fanoušků. Perfektní výkon osmnáctiletého mladíka posunul ruskou reprezentaci do semifinále mistrovství světa do 20 let, když v podstatě sám rozhodl o famózním čtvrtfinálovém obratu proti Finsku. Kuzněcov byl u tří posledních branek včetně vítězné trefy v prodloužení.

Foto: ČTK/AP

Ruský hokejista Jevgenij Kuzněcov rozhodl čtvrtfinále MSJ s Finskem

Článek

Do konce čtvrtfinálového zápasu Finů s Ruskem zbývaly necelé čtyři minuty, když severský tým vedl 3:1 a pomalu se viděl mezi nejlepší čtveřicí šampionátu. Jenže to by sborná nesměla mít v kádru Jevgenije Kuzněcova. Nejprve při přesilové hře dotlačil puk za finského gólmana výpadem z pravého rohu kluziště a snížil na rozdíl jedné branky.

Minutu před poslední sirénou to byl znovu Kuzněcov, který sebral puk na polovině kluziště, nebojácně projel mezi dvěma Finy, třetímu udělal stahovačku, a přestože gólman jeho střelu vyrazil, na dorážku dojíždějícího Kicyna už neměl nárok. Rusové vybojovali prodloužení.

A hádejte, kdo v něm rozhodl? Samozřejmě znovu útočník s číslem 25 na zádech. Kuzněcov dostal v obranném pásmu Finů přihrávku v pravém kruhu pro vhazování a střelou švihem rozhodl. "Ani za stavu 1:3 jsem nemyslel na nic jiného, než na to, že dáme druhý a třetí gól. To se povedlo a je úplně jedno, kdo dal góly. Hrajeme jako tým a proto jsme postoupili," řekl po zápase skromně deníku Sport-Express.

Jméno Kuzněcov si každopádně zapamatujte, zřejmě o něm ještě v budoucnu uslyšíme. Už jako šestnáctiletý nastřílel za rodný Čeljabinsk 52 gólů v 36 zápasech a o rok později debutoval mezi muži v rezervním týmu Traktoru. Střelecky se mu dařilo i v kategorii osmnáctiletých, ač o rok mladší než ostatní dokázal nastřílet 28 branek v 23 zápasech a byl jednou z hvězd Ruska, které na MS osmnáctiletých 2009 získalo stříbrné medaile.

Už v loňské sezóně jako sedmnáctiletý vkročil do KHL a k účasti na MS do 18 let, kde byl kapitánem týmu, přidal i start na šampionátu dvacetiletých. Kuzněcov už si vyzkoušel i atmosféru klubu NHL, když absolvoval přípravný kemp s Washington Capitals. Nicméně prozatím by měl jeho talent růst doma v Rusku, loni v květnu s ním Čeljabinsk prodloužil smlouvu o další dva roky.

Reklama

Související témata: