Hlavní obsah

Rusko sebralo na MS dvacítek dokonalým obratem Kanadě zlato

BUFFALO

Hokejisté Ruska slaví po osmi letech triumf na mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Ve vyvrcholení turnaje v americkém Buffalu zdolala sborná po dokonalém obratu Kanadu 5:3, když ještě po dvou třetinách prohrávala 0:3. Bronz získali domácí Američané, kteří zvítězili v souboji o třetí místo nad Švédskem 4:2.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Hokejisté Ruska se radují z vítězství na MS do 20 let

Článek

Kanaďané si stejně jako po celý šampionát i ve finále v HSBC Areně v Buffalu, které se nachází poblíž hranic s Kanadou, užívali obrovskou podporu fanoušků a v páté minutě získali v přesilovce při vyloučení Georgije Berďukova vedení. Nejproduktivnější hráč turnaje Brayden Schenn uvolnil křížně na levé straně Ryana Ellise, který vystřelil přesně k odkryté pravé tyči branky Dmitrije Šikina.

Zámořský tým měl další šance a v největší neuspěl proti Šikinovi Cody Eakin. Navíc Kanaďané skvěle bránili a unikajícímu Jevgeniji Kuzněcovovi vypíchnul kotouč Tyson Barrie. Pak po kombinaci s Louisem Leblancem za brankou vybruslil v rohu z pravé strany Carter Ashton a z úhlu zvýšil 14 vteřin před první pauzou na 2:0.

Ve druhém dějství nejdříve odolali Rusové při vyloučení Jurije Uryčeva, ale v 27. minutě nepokryli před brankou Schenna, který po přihrávce Markuse Foligna snadno ještě zvýraznil náskok. Šikina vystřídal Igor Bobkov, jehož hned dvakrát zachránila tyč po pokusech Bretta Connolly a Zacka Kassiana. V další přesilovce Kanady měla velkou šanci sborná, ale Danil Sobčenko po úniku blafákem do forhendu Marka Visentina nepřekonal.

Třetí třetina patřila Rusku

Jenže závěrečná třetina patřila Rusku. Ve 43. minutě během 13 vteřin snížili na rozdíl jediného gólu Arťom Panarin s Maximem Kicynem. A v 48. minutě vyrovnal po Kuzněcovově přihrávce také nepokrytý kapitán Vladimir Tarasenko, který ještě v druhé třetině opouštěl led otřesený po srážce s Folignem.

Rusové už otočili čtvrtfinále s Finskem i semifinále se Švédskem a povedlo se jim to i ve finále. V 56. minutě nejdříve Panarin neproměnil velkou šanci, ale v pokračující akci už další příležitost využil. A 76 sekund před koncem definitivně srazil Kanadu bekhendovým blafákem Nikita Dvurečenskij.

Američané sice neobhájili titul z loňska, ale díky úspěchu v boji o bronz dokázali dosáhnout poprvé na medaili na dvou šampionátech dvacítek za sebou. Domácí tým měl převahu, ale v úvodní třetině nevyužil příležitost Kyle Palmieri a další dvě Emerson Etem. Až v 32. minutě tak otevřel skóre dorážkou vlastní střely Oscar Lindberg.

Následoval ale obrat Američanů. Za 94 vteřin vyrovnal v přesilovce Chris Kreider, který už po 10 sekundách potrestal vyloučení Fredrika Styrmana. Hned v úvodní minutě závěrečné části otočil stav tečí střely Briana Dumoulina Drew Shore a v 52. minutě po podobné situaci zvýšil Nick Bjugstad. V 55. minutě vykřesal naději Švédům Jesper Fasth, ale 113 vteřin před koncem pojistil výsledek z přečíslení dvou druhou trefou v utkání Kreider.

MS hokejistů do 20 let v Buffalu (USA):
Finále:
Kanada - Rusko 3:5 (2:0, 1:0, 0:5)
Branky a nahrávky: 5. Ellis (Schenn, de Haan), 20. Ashton (Leblanc), 27. Schenn (Foligno) - 43. Panarin (Golubjov, Berezin), 43. Kicyn (Kuzněcov, Kalinin), 48. Tarasenko (Kuzněcov), 56. Panarin (Tarasenko, Golubojov), 59. Dvurečenskij (Kuzněcov). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kaval - Morrison (oba USA), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 18.690.
Kanada: Visentin - Barrie, Cowen, Olsen, Ellis, Despres, Gudbranson, de Haan - Eakin, Schenn, Hamilton - Ashton, Cizikas, Leblanc, Schwartz - Kassian, Foligno, Johansen - Howden, Couturier, Connolly. Trenér: Dave Cameron.
Rusko: Šikin (27. Bobkov) - Orlov, Uryčev, Berďukov, Pivcakin, Berezin, Sergejev, Zajcev, Ignatovič - Valujskij, Tarasenko, Sobčenko - Kalinin, Kuzněcov, Kicyn - Dvučerenskij, Voronin, Burdasov - Bočarov, Golubjov, Panarin. Trenér: Valerij Bragin.
O 3. místo:
USA - Švédsko 4:2 (0:0, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 34. Kreider (Brown, Merrill), 41. Shore (Faulk, Palmieri), 52. Bjugstad (Leddy, Bourque), 59. Kreider (Palmieri, Dumoulin) - 32. Lindberg (C. Klingberg, Wännström), 55. Fasth (J. Larsson). Rozhodčí: Vyloučení: Jablukov (Něm.), Kirk - Wilmot (oba Kan.), Kekalainen (Fin.). Využití: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 16.104.
USA: Campbell - Ramage, Merrill, Dumoulin, Faulk, Leddy, Forbort, Wey - Morin, Bourque, Bjugstad - Coyle, Kreider, Palmieri - Brown, Shore, Zucker - Neslon, D'Amigo, Callahan - Etem. Trenér: Keith Allain.
Švédsko: Pettersson Wentzel - Erixon, Nemeth, Dahlbeck, Bertilsson, Styrman, A. Larsson, J. Klingberg - J. Larsson, Fasth, Järnkrok - C. Klingberg, Wännström, Lindberg - Friberg, Lander, Cehlin - Sundström, Rakell, Thörnberg. Trenér: Roger Rönnberg.
Konečné pořadí: 1. Rusko, 2. Kanada, 3. USA, 4. Švédsko, 5. Švýcarsko, 6. Finsko, 7. Česká republika, 8. Slovensko, 9. Norsko - sestup, 10. Německo - sestup.

Reklama

Související témata: