Hlavní obsah

Výborný věří, že ho proti Lotyšsku čeká čtvrtá výhra

RIGA

Čeští hokejisté se s Lotyšskem utkali zatím jen třikrát v historii a vždy u toho byl útočník David Výborný. Kapitán současného výběru nebude chybět ani v páteční sestavě kouče Aloise Hadamczika pro zahajovací utkání 70. světového šampionátu v Rize. Výborný sice odehrál všechna česko-lotyšská utkání, vybavuje si ale hlavně to první - ve čtvrtfinále MS 2000 v Petrohradu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

David Výborný (vpravo) na tréninku české reprezentace ve Vídni.

Článek

"Byl to hodně těžký zápas, dlouho vyrovnaný. Pak udělal Irbe chybu a Venca Varaďa vyrovnal na 1:1. Pamatuji si i to, že jsme s nimi začínali v Praze," zavzpomínal Výborný v rozhovoru pro ČTK a Sport. V hlavě mu neutkvěl jen ten nejméně důležitý - v osmifinálové skupině na MS 2002 ve Švédsku.

I přesto moc dobře tuší, co českou reprezentaci v pátek čeká. "Lotyšsko je klasické ruské mužstvo, které je celou sezónu spolu. Bude to těžký soupeř, ale myslím si, že by mohli být nervózní z atmosféry, že budou hrát doma," uvedl útočník Columbusu.

Nejzkušenější hráč Hadamczikova výběru, který za reprezentaci odehrál již přes 200 zápasů a stal se pětkrát mistrem světa, totiž moc dobře ví, jak se hraje před nadšenými vlastními fanoušky. "Doma začínat není moc lehké, navíc my jsme relativně silný soupeř. Bude to otevřený zápas, ve kterém myslím moc gólů nepadne. První utkání je vždy o obraně. Uvidíme, kdo dá první branku," řekl Výborný.

Větší zodpovědnost než dříve si nepřipouští

Přestože všechny zápasy skončily výsledkem 3:1, pouze poslední byl vcelku poklidný a rychle rozhodnutý. Češi totiž dali všechny góly již v první třetině a vypracovali si dostatečný náskok. "Kdybychom si vytvořili slušný náskok i tentokrát, tak by to bylo super," prohlásil odchovanec pražské Sparty a syn současného kouče slovinské reprezentace Františka Výborného.

Jednatřicetiletý centr patří ke klíčovým hráčům českého týmu. Větší zodpovědnost než v minulých letech si ale nepřipouští. "Pár kluků je taky zkušených. Nebude to jiné než jindy, i když je ale pravda, že mužstvo je mladší než dříve. Uvidíme, jak to bude vypadat na ledě," řekl Výborný.

K úspěchu by podle něj mohlo národnímu týmu pomoci i menší očekávání fanoušků po nepřesvědčivých výkonech před turnajem. "Díky tomu, jak jsme hráli na Švédských hrách, tak s námi lidi moc nepočítají, a to by mohlo být pro tenhle tým dobré. Nejedeme sem jako superfavorit, i když obhajujeme zlato," dodal Výborný.

Reklama

Související témata: